Voor mij maakt een saus een gerecht vaak af en deze béarnaise saus is toch echt één van mijn favorieten. Soms heb je wel eens dat je iets proeft en gelijk denkt: “wat is dit lekker zeg!” Dat had ik dus bij het proeven van mijn eerste béarnaise saus. In de loop van de tijd ben ik er achter gekomen dat dragon absoluut mijn meest favoriete kruid is, dus werd het tijd om deze saus eens zelf te bereiden.
Wat is béarnaise saus?
Béarnaise is een variant op één van de vijf moedersauzen uit de Franse keuken, namelijk de hollandaise saus. De saus is in 1830 in Frankrijk per ongeluk onstaan en is vernoemd naar de provincie Bearn. Het is een saus gemaakt van eidooiers en dragonazijn, afgewerkt met verse dragon en gemonteerd met ongezouten boter. De kleur is lichtgeel, het is ondoorzichtig en heeft een gladde, romige textuur.
Verschil hollandaise en béarnaise saus?
Het grote verschil tussen deze twee sauzen is de toevoeging van dragon aan de béarnaise saus. Dit zorgt er voor dat dit een geurige saus wordt met een licht anijsachtige smaak. Deze toevoeging maakt de saus meer dan alleen een rijke, maar zachte saus zoals hollandaise. In plaats daarvan heeft het een geurige licht anijs achtige twist.
Bereiden van de saus
Een tip die ik je graag wil meegeven is om zelf je eigen dragonazijn te maken. Koop twee bosjes dragon en een goede natuurazijn. Giet wat azijn uit de fles en doe er de twee bosjes dragon volledig in, zodat de fles goed vol zit met dragon. Des te langer de azijn staat des te zachter zal deze van smaak worden. De mijne staat nu al langer dan een jaar in de voorraadkast en wordt steeds lekkerder!
Om een béarnaise saus te bereiden heb je een steelpan nodig (op laag vuur), een garde en een goed uithoudingsvermogen. Het kloppen moet je best wel even doen, dus zorg er voor dat je klopt vanuit je pols in de vorm van een acht, anders beloof ik je nu al dat het een hele opgave gaat worden.
Gerechten met béarnaise saus
Hieronder een opsomming van het aantal gerechten waar deze saus perfect bij past:
- Gegrilde steak met geroosterde groenten
- Zalm met pasta
- Kipfilet met boontjes en gebakken aardappelen
- Varkenshaas met paddenstoelen
- Eggs Benedict
- Versgebakken friet
- Kabeljauwfilet met witte asperges
Béarnaise saus
Ingrediënten
- 4 eidooiers
- 3,5 eetlepels dragonazijn
- 4,5 eetlepels water
- 120 gram koude boter in klontjes
- 1,5 eetlepels verse dragon fijngesneden
- zwarte peper
- zeezout
Instructies
- Doe de eidooiers, dragonazijn en water in een steelpan en kruid deze met peper en zout. Klop dit goed door elkaar.
- Zet de steelpan vervolgens op een laag tot matig vuur en blijf kloppen tot de saus een temperatuur heeft bereikt van 82 graden. Heb je geen thermometer dan kun je dit ook zien doordat de saus gaat binden, maar let er op dat de saus niet gaat stollen.
- Haal de steelpan van het vuur en blijf kloppen, terwijl je de koude boter beetje bij beetje toevoegt. Zorg er voor dat je de nieuwe klontjes boter pas toevoegt als de oude door de saus zijn opgenomen.
- Als laatste voeg je de fijngesneden dragon toe.