Haal de zon in huis met deze heerlijke pita souvlaki met tzatziki saus. Als je deze nog nooit hebt gegeten, dan kan ik zeggen dat je echt iets hebt gemist. Wat kan er nu fout gaan met heerlijk gegrild vlees, een romige volle saus en dan nog zo’n lekker zachte Griekse pita er om heen. In dit recept vind je de bereiding van alle drie deze dingen inclusief tips die er voor zorgen dat de Griekse zon zelfs in Nederland te voelen is.
Wat is pita souvlaki?
Pita souvlaki is een gerecht uit Griekenland wat bestaat uit kip- lams- of varkensvlees wat wordt gemarineerd en gegrild aan een spies boven houtskool. De spies wordt verwijderd, waarna het geserveerd wordt op een grieks pita broodje met tzatziki, friet, tomaat en ui. In dit recept gebruiken we varkenshaas die eerst wordt gemarineerd om het vlees zijn karakteristieke Griekse smaak mee te geven en nog sappiger te maken.
Tips tijdens het bereiden van dit recept
- Laat het vlees minimaal een uur marineren. Dit zorgt er voor dat het vlees extra mals is, maar ook dat de smaken er goed in kunnen trekken.
- Doe de olijfolie en knoflook samen in een keukenmachine en pulseer dit tot een knoflook olie. Dit voorkomt dat je geen grote stukken rauwe knoflook in de tzatziki krijgt.
- Gebruik verse kruiden voor dit recept, want deze gaan echt het verschil maken ten opzichte van gedroogde kruiden en tillen dit fastfood gerecht echt naar een hoger level.
- De tzatziki blijft in de koelkast echt wel een aantal dagen goed. Heb je over, gebruik dit eens als dip bij bijvoorbeeld wortel, radijs en komkommer. Dan heb je gelijk die gezonde snack te pakken voor op de bank.
- Maak een dubbele portie van de griekse pita broodjes. Je kunt ze prima invriezen, zodat je ze een andere keer alleen maar hoeft te verwarmen op de bbq of in de oven.
Pak er een ouzo bij en dan rest mij nog één ding te zeggen: Kali orexi!
Pita souvlaki met tzatziki
Ingrediënten
Grieks pita brood
- 80 milliliter water kamertemperatuur
- 160 milliliter melk kamertemperatuur
- 1 theelepel suiker
- 2 eetlepels olijfolie extra vierge
- 2 theelepels instant gedroogde gist
- 320 gram bloem
- 1 theelepel tijm fijngehakt zonder steeltjes
- 1 theelepel zeezout
- 1 eetlepel olijfolie
Souvlaki
- 800 gram varkenshaas
- 1 rode ui
- 6 takjes rozemarijn
- 6 takjes tijm
- 2 teentjes knoflook
- 5 eetlepels olijfolie extra vierge
- 10 eetlepels witte wijnazijn
- zwarte peper
- zout
Tzatziki
- 300 gram griekse yoghurt uitgelekt
- 1 komkommer
- 1/3 teentje knoflook
- 3 eetlepels witte wijnazijn
- 4 takjes dille
- 2 eetlepels olijfolie
- peper
- zout
Instructies
Grieks pita brood
- Doe water, melk, suiker en gist in een kom, roer dit goed door elkaar en laat dit minimaal 5 minuten staan, totdat het begint te schuimen.
- Meng in een andere kom bloem, zout en tijm.
- Voeg 1 eetlepel extra vierge olijfolie toe aan het gistmengsel en voeg het gistmengsel vervolgens stap voor stap toe aan het bloem mengsel. Je doet er pas meer van het gistmengsel bij als het vorige is opgenomen.
- Als alles is opgenomen strooi je wat bloem op een werkblad en kneed je het deeg voor 5 minuten. Je zult zien dat het deeg glad wordt.
- Vet een kom in met 1 eetlepel extra vierge olijfolie en voeg het deeg toe. Dek af met een theedoek en laat het rijzen, totdat het verdubbeld is. Dit zal ongeveer 45 minuten duren.
- Druk op het deeg om de lucht te verwijderen, haal het uit de kom en verdeel het in 6 gelijke stukken.
- Leg de stukken op een licht ingeolied werkblad en rol het deeg uit tot een cirkel van ongeveer 20 centimeter.
- Bak het pitabroodje 1-2 minuten aan elke kant in de pan op middel hoog vuur.
Souvlaki
- Leg lange houten stokjes in een bak en voeg 5 eetlepels witte wijnazijn, 2 takjes rozemarijn en 3 takjes tijm toe.
- Meng alles goed door elkaar en laat de houten stokjes minimaal 1 uur marineren.
- Maak ondertussen de varkenshaas goed schoon door alle stukjes vet weg te snijden.
- Snijd vervolgens de varkenshaas in gelijke plakken van 2,5 centimeter dik en doe deze in een grote bak.
- Hak de overgebleven rozemarijn en tijm fijn en gooi de stelen weg. Voeg ze toe aan de grote bak.
- Snijd de ui in kwarten, scheid de uienlagen en doe ze in de bak.
- Voeg de olijfolie, overgebleven witte wijnazijn, 2 gekneusde teentjes knoflook en zout er peper toe aan de bak en meng dit alles met een lepel.
- Laat dit minimaal 20 minuten staan en rijg hierna de souvlaki. Je doet dit door elke keer een stuk vlees en daarna een stuk ui aan de houten stokjes te rijgen.
- Grill de souvlaki op de bbq, totdat de varkenhaas mooi bruin is en de uien gekarameliseerd zijn.
Tzatziki
- Schil de komkommer, rasp de komkommer grof en doe dit in een kom.
- Voeg een snuf zout en 1 eetlepel witte wijnazijn toe. Meng dit door elkaar en laat dit een tijd staan, zodat het vocht uit de komkommer trekt.
- Doe de olie in een keukenmachine samen met de knoflook en pulseer totdat de knoflook in de olie is opgenomen.
- Meng de yoghurt, de overgebleven witte wijnazijn en de olijfolie en meng dit door elkaar tot het mooi romig is.
- Knijp met je handen het overtollige water uit de komkommer, gooi het water weg en voeg de komkommer toe aan het yoghurt mengsel.
- Voeg peper, zout en fijngehakte dille toe.
- Bewaar de saus koel, totdat je deze nodig hebt.