Meten is weten als het gaat om het klaar maken van een goede rib eye op de bbq. Hier vind je dé tips die er voor zorgen dat je direct wordt gezien als een grillmaster.
Wat is een rib eye?
Dit stuk vlees is afkomstig van de rib van het rund en staat bekend om het feit dat dit doorregen is met vet. Dit zorgt er voor dat het vlees super mals is en een geweldige smaak heeft. Een rib eye kan worden gegrild of gebakken, waarbij mijn voorkeur uit gaat naar grillen. Hier onder vind je dan ook een aantal tips om de rib eye te grillen, bijvoorbeeld op een green egg. Mocht je de rib eye toch willen bakken, dan zou ik deze bakken in een gietijzeren skillet.
Bereiden van het vlees
Laat de rib eye op kamertemperatuur komen door deze een tijdje voordat je gaat grillen uit de koelkast te halen. Dep het vlees droog en smeer met een heel klein beetje olie in waarna je het kruid met grof zeezout.
Om het vlees goed te grillen raad ik aan om altijd een gietijzeren rooster te gebruiken. Dit geeft die geweldige grill smaak aan je vlees, die je met een rvs rooster niet bereikt. Zorg er voor dat de bbq een temperatuur heeft van 230 graden Celcius. Om een mooi ruitjespatroon op je steak te krijgen is het van belang dat zodra het vlees los laat je deze direct een kwart slag draait op dezelfde kant. Draai het vlees vervolgens om en als deze kant los laat, draai je weer een kwart slag op dezelfde kant. Dit ruitjespatroon ziet er niet alleen mooi uit, maar zorgt er ook voor dat het vlees de grill smaak meer mee krijgt aan de buitenkant dan wanneer je dit niet doet.
Een rib eye smaakt naar mijn mening het beste als deze rosé is. Dit betekent dat de kerntemperatuur tussen de 48 en 52 graden moet zijn als je deze van de bbq af haalt. De dikte van het vlees en de temperatuur van de bbq bepalen hoe lang het vlees uiteindelijk nodig heeft om dit te bereiken. Laat het vlees vervolgens nog even rusten voordat je het aan snijdt. Dit zorgt er voor dat de sappen zich goed verdelen en je een top stuk vlees op je bord hebt.
Bijgerechten
Als begeleidende gerechten heb ik gekozen voor hasselback aardappelen en geglaceerde wortelen beide op de bbq klaar gemaakt. Let op dat je de hasselback aardappelen niet te ver door snijdt. Een goede manier om dit voor elkaar te krijgen is om je aardappelen tussen twee pollepels in te leggen. Zo snijd je nooit helemaal door de aardappel heen. Werk het gerecht nog af met een port saus en je bent helemaal klaar om te genieten van een gerecht wat je zeker nog vaker zult gaan eten!
Rib-eye met hasselback en wortel
Ingrediënten
Hasselback aardappelen
- 4 aardappelen vastkokend
- roomboter gesmolten
- 0,5 bosje tijm
- 0,5 bosje oregano
- 2 teentjes knoflook
- zeezout
- zwarte peper
Geglaceerde wortelen
- 1 bosje wortelen
- olijfolie
- balsamico azijn
- honing
- tijm
- zwarte peper
- zout
Rib eye
- 500 gram rib eye
- zonnebloemolie
- grof zeezout bijvoorbeeld maldon
- zwarte peper
Rode port jus
- 1 klontje roomboter
- rode port
- kalfsfond
Instructies
Hasselback aardappelen
- Was de aardappelen, maar laat de schil er aan.
- Pak twee houten lepels en leg hier een aardappel tussen. Maak inkepingen door te snijden, totdat je de lepels raakt.
- Laat de boter smelten in een pan en voeg daar de overige ingrediënten aan toe.
- Besmeer de aardappelen met het boter mengsel en leg deze indirect op de bbq.
Geglaceerde wortelen
- Schil de wortelen en meng de rest van de ingrediënten goed door elkaar.
- Doe dit mengsel in een plastic zakje dat je kunt sluiten en voeg de wortelen toe.
- Laat de wortelen marineren in dit mengsel in de koelkast.
- Leg vervolgens de wortelen op indirect vuur op de bbq, waarbij je telkens als je kijkt met een kwast de wortelen weer voorziet van een laag van de marinade.
Rib eye
- Zorg dat de bbq een temperatuur van 230-240 graden Celsius bereikt met een gietijzeren rooster (direct grillen).
- Smeer de rib eye heel licht in met olie en kruid vervolgens met peper en zout.
- Leg de rib eye op het rooster. Het is belangrijk dat je de rib eye pas omdraait op het moment dat deze los komt van het gietijzer.
- Zit er op beide kanten een mooie korst, dan is het tijd om te gaan temperaturen.
- Haal deze van de grill bij een kerntemperatuur van tussen de 48 en 52 graden Celcius.
- Laat het vlees nu even rusten en snijd het vlees daarna in dunne plakjes.
Rode port just
- Voeg een klontje roomboter toe aan een pan en voeg daarna rode port toe. Laat dit vervolgens inkoken tot siroopdikte.
- Doe er de kalfsfond bij en laat de saus opnieuw inkoken tot de gewenste dikte.
- Voeg de sappen van het vlees toe wat heeft liggen rusten en passeer de saus door een zeef.