Ga terug

Koud gerookte zalm op toast van de kamado

Koud gerookte zalm op brood met roomkaas, citroen, zoetzure groenten en verse dille
Gang amuse, Borrelhapje
Porties 10 stuks

Ingrediënten
  

Getoast brood

  • 10 sneden brood wit
  • olijfolie

Roomkaas met citroen

  • 200 gram roomkaas
  • 1 citroen sap en zeste

Zoetzure groenten

  • 3 radijzen
  • 3 snoepkomkommers
  • 100 milliliter witte wijnazijn
  • 100 milliliter water
  • 1 eetlepel fijne kristalsuiker
  • 1 theelepel zout

Koud gerookte zalm

  • 500 gram zalm vers
  • 7 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
  • 7 eetlepels zeezout grof
  • 1 bosje dille vers en gesneden
  • 5 jeneverbessen geplet

Overige

  • citroen zeste

Instructies
 

Getoast brood

  • Snijd het brood in de gewenste vorm.
  • Voeg wat olijfolie toe en grill deze af in een pan of op de bbq.

Roomkaas met citroen

  • Doe roomkaas in een bakje en voeg het sap en de zeste van de citroen toe.
  • Meng dit goed door elkaar.

Zoetzure groenten

  • Snijd de komkommer in halve maantjes en de radijs in zeer dunne plakjes met bijvoorbeeld een mandoline.
  • Mix de overige ingrediënten goed door elkaar en doe daar de komkommer en radijs bij.
  • Laat dit een uur staan, zodat de zoetzuur goed in de groenten kan trekken.

Koud gerookte zalm

  • Meng alle ingrediënten buiten de zalm goed door elkaar, zodat je een pekel hebt.
  • Leg een laag van de pekel in een schaal en leg hier de zalm op. Gebruik de rest van de pekel om de zalm volledig te bedekken.
  • Leg er vershoudfolie boven op, met daarop nog een schaal waar je iets zwaars in legt en zet het 24 uur in de koelkast.
  • Spoel de zalm af onder de kraan en laat deze minimaal een uur liggen buiten de koelkast op een droog rek.
  • Vul de cold smoke generator met rookmot, steek deze aan en plaats deze onder in de kamado via de indirecte methode.
  • Leg de zalm op het rooster en laat deze roken, totdat de cold smoke generator volledig op is. Dit duurt ongeveer 10 uur.
  • Doe je zalm in een afsluitbare plastic zak en leg deze nog 24 uur in de koelkast, voordat je deze aansnijdt.