Ga terug

Gambas al ajillo

Garnalen in knoflookolie
Gang Borrelhapje, Tapas
Keuken Spaans
Porties 4 personen

Ingredi├źnten
  

Gamba's

  • 400 gram grote garnalen of gamba's gepeld en ontdaan van darmkanaal

Knoflookolie

  • 100 milliliter olijfolie extra vergine
  • 5 teentjes knoflook
  • 1 rode peper zaadjes en zaadlijsten verwijderd
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 scheutje droge sherry
  • 0,5 citroen sap
  • 0,5 bosje bladpeterselie fijngesneden
  • zeezout

Instructies
 

  • Bereid de bbq voor op 170 ┬░ C via de indirecte methode.
  • Pel de garnalen en verwijder het darmkanaal indien nodig.
  • Snijd de knoflook in dunne plakjes.
  • Verwijder de zaadjes en zaadlijsten van de rode peper en snijd deze vervolgens in stukken.
  • Verdeel de olijfolie over de terracotta bakjes en zet deze op de bbq.
  • Voeg de knoflook, laurierblaadjes en rode peper toe aan de bakjes. Zorg er voor dat je de knoflook niet te ver bakt, anders wordt deze bitter.
  • Doe de garnalen er bij en laat deze in de knoflookolie garen.
  • Voeg hierna het citroensap en de droge sherry toe.
  • Als de garnalen niet meer doorzichtig zijn en ze roze kleuren zijn deze gaar. Zorg er voor dat je ze niet al te ver door laat garen, anders worden ze rubberachtig. Ook is het zo dat ze door de terracotta bakjes nog na zullen garen op tafel.
  • Haal de bakjes van het vuur en voeg zeezout en fijngesneden platte peterselie toe. Let er op dat de bakjes zeer heet zullen zijn, dus gebruik zeker handschoenen of ovenwanten om deze uit de bbq te pakken.