Ga terug

Napolitaanse pizza Margherita

Napolitaanse pizza Margherita op 480 ºC
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 4 pizza's

Ingrediënten
  

Pizza deeg

  • 581 gram bloem farina caputo pizzeria
  • 401 gram water koud
  • 17 gram zeezout
  • 0,26 gram instant gist

Pizza saus

  • 400 gram pomodoro San Marzano
  • 10 gram basilicum
  • 1 snuf zeezout

Toppings

  • 200 gram fior di latte
  • pecorino romano
  • olijfolie extra vierge
  • oregano gedroogd
  • 5 gram basilicum

Instructies
 

Pizza deeg (start 8:30 dag -1)

  • Doe het water en het zout in een grote kom. Meng dit goed door elkaar totdat al het zout is opgenomen door het water.
  • Voeg genoeg bloem toe zodat je na dit door te roeren en beslag krijgt wat gelijk is aan pannenkoeken mix.
  • Meng hier het gist door heen en meng alles goed door elkaar, totdat de gist volledig is opgenomen.
  • Meng hierna beetje voor beetje de resterende bloem toe en meng dit totdat de kom eigenlijk weer zo goed als schoon is.
  • Haal het deeg uit de kom en leg deze op een werkblad. Kneed het deeg nu totdat het een kerntemperatuur heeft bereikt van ongeveer 26 ºC. Dit zorgt er voor dat het gist het beste kan werken.
  • Als het goed is voelt het deeg nu gespannen aan en als je er met je vinger op drukt springt het deeg terug.
  • Maak er nu een mooie grote bol van en laat het deeg op het werkblad 12 rusten met de kom er over heen. Bol om de twee uur opnieuw op.
  • Na 12 uur rusten is het tijd om het deeg in de juiste porties op de bollen. Weeg 4x 250g af en vorm hier weer een mooie bollen van.
  • Doe deze bijvoorbeeld in een pizza doos of luchtdichte bakjes en zet deze voor 17 uur in de koelkast.
  • Haal het deeg de volgende dag 3 uur voordat je wilt gaan eten uit de koelkast en zet deze op je werkblad om op kamertemperatuur te komen.

Pizza saus

  • Open het blik San Marzano tomaten en voeg de basilicum en het zout toe.
  • Pak een staafmixer en blender alles tot een niet te dunne saus.

Toppings

  • Zorg dat alle toppings klaar liggen en niet te nat zijn, zodat je straks de pizza snel kan beleggen.

Pizza gereed maken

  • Pak een deegbol, wentel deze door de griesmeel en vorm het deeg tot een ronde schijf, waarbij je er op let dat je de lucht in de korst van de pizza duwt. Werk dan ook van binnen naar buiten.
  • Lepel de saus in het midden en smeer dit uit, waarbij je niet op de korst smeert.
  • Voeg de kazen, oregano, basilicum en wat olijfolie toe.

Pizza afbakken

  • Schuif de pizza op de pizzaschep en schuif de pizza in een voorverwarmde oven op 480 ºC en bak de pizza 1 tot 1,5 minuut af. Zorg hierbij dat je de pizza geregeld draait, zodat de pizza niet volledig zwart wordt aan 1 kant.