Ga terug

Varkenswang met een Pedro Ximénez saus

Gang Hoofdgerecht
Keuken Spaans

Ingrediënten
  

  • 1 kilogram varkenswangen
  • 2 eetlepels bloem
  • 175 milliliter Pedro Ximénez
  • 100 milliliter olijfolie
  • 3 wortelen
  • 1 witte ui
  • 1 selderijstengel
  • 6 tenen knoflook
  • 3 tomaten
  • ½ kaneelstok
  • 1 kruidnagel
  • 5 peperkorrels zwart
  • 6 takjes tijm
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 liter runderbouillon
  • 1 theelepel zout

Instructies
 

  • Verwarm de bbq direct naar 200°C en warm de dutch oven op zonder deksel.
  • Breng de varkenswangen op smaak met zout en wentel deze goed door de bloem.
  • Snijdt ondertussen de ui, wortel en bleekselderij in grove stukken en pel de knoflook.
  • Doe de olijfolie in de dutch oven en bak de wangen aan beide kanten bruin (ongeveer 3 tot 4 minuten aan elke kant).
  • Haal de varkenswangen uit de gietijzeren pan en zet de wangen apart.
  • Fruit in dezelfde pan de grof gesneden ui, wortel, bleekselderij en gepelde knoflook tot ze goudbruin zijn.
  • Snijdt de tomaten in stukken.
  • Voeg de kruiden, specerijen en de stukken tomaat toe en laat het sap van de tomaat ongeveer 5 minuten inkoken.
  • Doe de varkenswangen terug in de pan en flambeer met de Pedro Ximénez.
  • Voeg het zout toe en laat daarna de Pedro Ximénez voor ⅔ inkoken.
  • Als laatste voeg je de runderbouillon toe en laat je dit voor 30 minuten op de bbq garen.
  • Haal de dutch oven uit de bbq en zorg voor een indirecte setting met een temperatuur van 150°C.
  • Plaats de gietijzeren pan inclusief deksel weer terug op de bbq en laat dit tussen de 2-3 uur stoven. Dit is afhankelijk van hoe groot de varkenswangen zijn.
  • Maak ondertussen de aardappelen schoon en snijdt deze in parten.
  • Voeg het laatste uur de schoongemaakte aardappelparten toe, zodat deze genoeg tijd hebben om te garen en de smaken op te nemen.