Logo header

Varkenswangen met een Pedro Ximénez saus

Carrilleras estofadas al Pedro Ximénez oftewel gestoofde varkenswangen met Pedro Ximénez. Varkenswangen zijn uitermate geschikt voor een lange bereiding op laag vuur. Na een lange bereiding in de Dutch oven zal dit werk vlees omgetoverd worden tot een malse lekkernij met een heerlijke saus.

Op zoek naar een een fijner eindresultaat? Zeef de saus dan eerst en laat deze daarna verder inkoken. Zo is dit recept ook nog te gebruiken voor een fine dining diner.

Ben je wel fan van varkenswangen, maar wil je een ander smaakprofiel? Kijk dan eens naar het volgende recept: Varkenswang met polenta en groentes

Varkenswang met een Pedro Ximénez saus

Gang Hoofdgerecht
Keuken Spaans

Ingrediënten
  

  • 1 kilogram varkenswangen
  • 2 eetlepels bloem
  • 175 milliliter Pedro Ximénez
  • 100 milliliter olijfolie
  • 3 wortelen
  • 1 witte ui
  • 1 selderijstengel
  • 6 tenen knoflook
  • 3 tomaten
  • ½ kaneelstok
  • 1 kruidnagel
  • 5 peperkorrels zwart
  • 6 takjes tijm
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 liter runderbouillon
  • 1 theelepel zout

Instructies
 

  • Verwarm de bbq direct naar 200°C en warm de dutch oven op zonder deksel.
  • Breng de varkenswangen op smaak met zout en wentel deze goed door de bloem.
  • Snijdt ondertussen de ui, wortel en bleekselderij in grove stukken en pel de knoflook.
  • Doe de olijfolie in de dutch oven en bak de wangen aan beide kanten bruin (ongeveer 3 tot 4 minuten aan elke kant).
  • Haal de varkenswangen uit de gietijzeren pan en zet de wangen apart.
  • Fruit in dezelfde pan de grof gesneden ui, wortel, bleekselderij en gepelde knoflook tot ze goudbruin zijn.
  • Snijdt de tomaten in stukken.
  • Voeg de kruiden, specerijen en de stukken tomaat toe en laat het sap van de tomaat ongeveer 5 minuten inkoken.
  • Doe de varkenswangen terug in de pan en flambeer met de Pedro Ximénez.
  • Voeg het zout toe en laat daarna de Pedro Ximénez voor ⅔ inkoken.
  • Als laatste voeg je de runderbouillon toe en laat je dit voor 30 minuten op de bbq garen.
  • Haal de dutch oven uit de bbq en zorg voor een indirecte setting met een temperatuur van 150°C.
  • Plaats de gietijzeren pan inclusief deksel weer terug op de bbq en laat dit tussen de 2-3 uur stoven. Dit is afhankelijk van hoe groot de varkenswangen zijn.
  • Maak ondertussen de aardappelen schoon en snijdt deze in parten.
  • Voeg het laatste uur de schoongemaakte aardappelparten toe, zodat deze genoeg tijd hebben om te garen en de smaken op te nemen.

Gerelateerde artikelen

Profiel foto website

Nicky Duijvelaar

Food enthousiast

Passie – dat is waar het bij koken voor mij om gaat. Duijvels Lekker is dan ook ontstaan door een passie voor eten en koken. Zo sta ik graag achter het fornuis of de bbq om lekkere dingen te bereiden voor familie en vrienden. Laat deze site dan ook een inspiratiebron zijn voor jullie om lekker zelf aan de slag te gaan en te genieten van koken en eten.

Nicky Duijvelaar

Mijn persoonlijke favorieten
Partners

This is the heading