Logo header

Geplukte kalkoendij met friet, kaas en saus

Ontdek dit simpele recept voor geplukte kalkoendij bereid in een Dutch oven. Terwijl het vlees langzaam gaart op de kamado en de smaken zich vermengen kun je alle overige ingrediënten bereiden.

De bereiding in dit recept zorgt er voor dat de buitenkant van de kalkoen eerst bruin wordt gebakken, waarna het langzaam en gelijkmatig wordt gegaard in de Dutch oven. Hierdoor blijft het vlees mals en sappig, terwijl de buitenkant nog een extra grill smaak heeft.

Eenmaal klaar, kun je de geplukte kalkoendij gebruiken als hoofdingrediënt in verschillende gerechten. In dit recept is er voor gekozen om er een soort poutine van te maken – een Canadees gerecht bestaande uit friet bedekt met kaas en overgoten met saus. De romige kaas en hartige saus combineren perfect met de sappige smaak van de kalkoendij. Mocht je geen skillet hebben, dan kun je de laatste stap van dit recept ook altijd in de oven doen.

Dus waar wacht je nog op? Haal die Dutch oven tevoorschijn, bereid die geplukte kalkoendij en laat je smaakpapillen verwennen door de onweerstaanbare combinatie van romige kaas, saus, friet en smoky kalkoendij!

Heb je nog leftover kalkoen dan kun je deze prima gebruiken als vlees vervanging van onderstaande gerechten:

 

Poutine van geplukte kalkoendij

Geplukte kalkoendij, friet met kruiden, kaas en bosui
Gang Hoofdgerecht
Keuken Canadian

Ingrediënten
  

Geplukte kalkoendij

  • 1 fles tomaten passata 700 ml
  • 125 ml kippenbouillon
  • 60 ml appelcider azijn
  • 3 el bruine suiker
  • 1 el chili poeder
  • tl koriander poeder
  • 1 tl komijn poeder
  • 1 tl zout
  • ¼ tl cayenne peper
  • 1 ui gesneden
  • 3 tenen knoflook fijngesneden
  • kg kalkoendij huid verwijderd
  • 15 ml olijfolie
  • 2 tl tijm gedroogd
  • zwarte peper

Friet

  • 1 zak franse friet
  • bbq kruiden

Overige ingrediënten

  • 150 gr mozzarella geraspt
  • 150 gr cheddar geraspt
  • 2 stengels bosui fijngesneden

Instructies
 

Geplukte kalkoendij

  • Bereid de bbq indirect voor op een temperatuur van 160 ℃.
  • Zet een Dutch oven in de bbq om warm te worden.
  • Doe de passata, kippenbouillon, appelcider azijn, chili poeder, suiker, koriander poeder, komijn poeder, cayenne poeder en een klein beetje van het zout in een grote kom en meng dit goed door elkaar tot een saus.
  • Smeer de kalkoendij in met de olie en kruid deze vervolgens met de tijm, het resterende zout en de peper.
  • Bak de kalkoendij bruin aan beide kanten in de Dutch oven.
  • Haal de kalkoendij uit de Dutch oven, voeg een klein beetje olijfolie toe. Bak vervolgens de ui en knoflook.
  • Voeg de saus en de kalkoendij toe en laat deze garen tot je een kerntemperatuur van 90℃ hebt bereikt.
  • Check regelmatig of de saus niet te ver verdampt. Is dit het geval voeg dan telkens wat water toe.
  • Verwijder de Dutch oven van de bbq.
  • Haal het vlees uit de Dutch oven en shred het vlees met bijvoorbeeld twee vorken.
  • Meng wat van de saus door het vlees en bewaar de resterende saus.

Friet

  • Bereid de friet zoals aangegeven op de verpakking.
  • Voeg de bbq kruiden toe en meng dit goed door elkaar.

Overige ingrediënten

  • Rasp de mozzarella en cheddar kaas en meng dit goed door elkaar.
  • Snijd de bosui fijn.

Poutine van geplukte kalkoendij

  • Leg een bakpapier in een skillet en voeg de friet en de kalkoendij toe.
  • Strooi hier de kaas en overgebleven saus over heen en zet dit in de bbq totdat de kaas is gesmolten.
  • Haal de skillet uit de bbq en voeg als laatste de bosui toe.

Gerelateerde artikelen

Profiel foto website

Nicky Duijvelaar

Food enthousiast

Passie – dat is waar het bij koken voor mij om gaat. Duijvels Lekker is dan ook ontstaan door een passie voor eten en koken. Zo sta ik graag achter het fornuis of de bbq om lekkere dingen te bereiden voor familie en vrienden. Laat deze site dan ook een inspiratiebron zijn voor jullie om lekker zelf aan de slag te gaan en te genieten van koken en eten.

Nicky Duijvelaar

Mijn persoonlijke favorieten
Partners

This is the heading