Bereid de bbq indirect voor op een temperatuur van 160 ℃.
Zet een Dutch oven in de bbq om warm te worden.
Doe de passata, kippenbouillon, appelcider azijn, chili poeder, suiker, koriander poeder, komijn poeder, cayenne poeder en een klein beetje van het zout in een grote kom en meng dit goed door elkaar tot een saus.
Smeer de kalkoendij in met de olie en kruid deze vervolgens met de tijm, het resterende zout en de peper.
Bak de kalkoendij bruin aan beide kanten in de Dutch oven.
Haal de kalkoendij uit de Dutch oven, voeg een klein beetje olijfolie toe. Bak vervolgens de ui en knoflook.
Voeg de saus en de kalkoendij toe en laat deze garen tot je een kerntemperatuur van 90℃ hebt bereikt.
Check regelmatig of de saus niet te ver verdampt. Is dit het geval voeg dan telkens wat water toe.
Verwijder de Dutch oven van de bbq.
Haal het vlees uit de Dutch oven en shred het vlees met bijvoorbeeld twee vorken.
Meng wat van de saus door het vlees en bewaar de resterende saus.