Logo header
Iberico secreto

Iberico Secreto met uienpuree, salade en rode portsaus

Ontdek dit heerlijke Iberico Sercreto recept op de kamado! Leer hoe je dit smaakvolle vlees perfect kunt bereiden en en welke bijgerechten hier goed bij combineren. Laat je inspireren door dit recept en geniet van dit feestje op je bord.

Iberico Secreto is een uniek stuk vlees dat afkomstig is van de nek van het Iberisch varken. Het Iberische varken, dat voornamelijk in Spanje wordt gekweekt, staat bekend om zijn vrije uitloop en natuurlijke voeding. De combinatie van deze factoren resulteert in een unieke smaak en textuur die je nergens anders zult vinden. Iberico Secreto wordt dan ook beschouwd als een van de meest smaakvolle en malse delen van het Iberische varken. Zijn rijke marmering en intense smaak zorgt dan ook voor een onvergetelijke eetervaring.

Nu we weten wat Iberico Secreto is en waar het vandaan komt, laten we eens kijken naar de bereiding ervan op de kamado. De kamado is een veelzijdige keramische barbecue die perfect geschikt is voor het grillen en roken van dit kostbare stuk vlees. Door de constante warmtecirculatie behoudt het vlees zijn sappigheid terwijl het gaart tot in perfectie. In dit recept wordt het vlees gegaard tot 63 ℃, wat neer komt op een medium garing. Zijn er zwangere vrouwen bij, gaar het vlees dan door tot 70 ℃.

Bij zo’n heerlijk stukje vlees passen verschillende smaakvolle bijgerechten. Zelf heb ik gekozen voor klassieke smaken bij varken, zoals ui, mosterd en appel in een nieuw jasje. Je kan bijvoorbeeld ook kiezen voor een aardappelpuree met een vleugje truffelolie. Voor de port saus heb ik gebruik gemaakt van een gietijzeren sauspan. Ben je geen fan van rode port saus, dan smaakt deze béarnaise saus ook heerlijk bij dit gerecht. Het zijn deze kleine details die de maaltijd voor jou naar een hoger niveau tillen.

Kortom, Iberico Secreto is met zijn unieke herkomst, bereiding op de kamado en heerlijke bijgerechten een ware traktatie voor fijnproevers. Dus waar wacht je nog op? Bereidt dit recept en laat je verrassen door de ongeëvenaarde smaak van dit heerlijk stuk vlees!

Iberico secreto flatlay

Iberico Secreto met uienpuree, salade en rode portsaus

Iberico Secreto, uienpuree, salade met honing mosterd dressing, venkel-appel salade en rode portsaus
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Iberico Secreto

  • 750 gram Iberico Secreto
  • grof zeezout

Uienpuree

  • 2 uien fijn gesneden
  • 2 eetlepels ongezouten boter
  • 1 eetlepel kristalsuiker
  • 1 takje tijm
  • zeezout

Salade met honing-mosterd dressing

  • gemengde salade
  • honing-mosterd dressing

Venkel-appel salade

  • 1 venkel
  • 1 appel Granny Smith
  • 1 citroen sap en zeste
  • 1 eetlepel platte peterselie
  • zeezout

Rode portsaus

  • 400 milliliter rode port
  • 400 milliliter kippenbouillon
  • 1 eetlepel ongezouten boter
  • 2 takjes tijm
  • 1 sjalot zeer fijngesneden
  • zeezout

Instructies
 

Iberico Secreto

  • Bereid de helft van de bbq voor op 200 ℃ direct grillen met een gietijzeren rooster. Op de andere helft leg je een platesetter met een rvs rooster.
  • Kruid de Iberico Secreto met grof zeezout en leg deze op de direct grillen zijde van de bbq.
  • Grill de Iberico Secreto totdat je een kerntemperatuur hebt bereikt van 63 ℃ .(medium gegaard).
  • Laat het vlees rusten, zodat de sappen zich weer herverdelen en snijdt het vlees daarna in dunne plakken.

Uienpuree

  • Verwarm een steelpan op laag vuur en doe hier de boter in.
  • Snijd de uien fijn en voeg deze toe aan de steelpan samen de tijm, zeezout en de kristalsuiker.
  • Laat dit stoven in de steelpan, totdat de uien bijna geheel uit elkaar vallen en een gouden kleur hebben gekregen.
  • Doe de gestoofde ui in de blender en pureer totdat er een gladde puree ontstaat.

Salade met honing-mosterd dressing

  • Was de sla indien nodig en voeg hier de honing-mosterd dressing aan toe.

Venkel-appel salade

  • Snijd de appel in julienne, de venkel in dunne reepjes en de platte peterselie fijn.
  • Doe dit in een kom en voeg het sap en zeste van de citroen toe.
  • Voeg als laatste het zout toe en meng dit alles goed door elkaar.

Rode portsaus

  • Doe de ongezouten boter in een (gietijzeren) steelpan en zet deze op het halve rvs rooster op de indirecte zijde van de bbq.
  • Voeg de zeer fijngesneden sjalot en takjes tijm toe en bak de sjalot tot deze glazig zijn.
  • Voeg de rode port toe en laat deze inkoken tot siroopdikte.
  • Doe er daarna de kippenbouillon bij en laat de saus inkoken tot de gewenste dikte.
  • Passeer de saus als laatste door een zeef.

Gerelateerde artikelen

Profiel foto website

Nicky Duijvelaar

Food enthousiast

Passie – dat is waar het bij koken voor mij om gaat. Duijvels Lekker is dan ook ontstaan door een passie voor eten en koken. Zo sta ik graag achter het fornuis of de bbq om lekkere dingen te bereiden voor familie en vrienden. Laat deze site dan ook een inspiratiebron zijn voor jullie om lekker zelf aan de slag te gaan en te genieten van koken en eten.

Nicky Duijvelaar

Mijn persoonlijke favorieten
Partners

This is the heading