Logo header
Varkenswang

Varkenswang met polenta en groentes

Eens een keer wat anders proberen dan de bekende stukken vlees van het varken? Dan is dit recept met varkenswang precies wat je zoekt! De Zaak vol Smaak Zevenbergen heeft mij gevraagd om hier iets lekkers mee te maken en dat sla ik natuurlijk niet af.

Wat is varkenswang?

Soms heeft iets een misleidende naam, maar dat is hier zeker niet het geval. Varkenswangen zijn de wangen van het varken. Dit stuk vlees is uitermate geschikt voor een lange bereiding op een laag vuur.

Varkenswangen bereiden

Ik zelf heb gekozen om de wangetjes eerst langzaam te roken op de big green egg en daarna te stoven in een dutch oven. Uiteraard kan je dit ook prima doen in een stoofpan. Als rookhout heb ik gebruik gemaakt van olijfhout. Dit zorgt voor een verfijnde, milde smaak die perfect past bij het varkensvlees. Voor de bbq raad ik een temperatuur aan van 110 graden Celsius tijdens het roken en hierna 200 graden Celsius voor het stoven. Beide temperaturen op een bbq die is ingericht om indirect te grillen.

Verder serveer ik dit op een bedje van polenta en geroosterde pastinaak en pompoen van de bbq. Als dit geen eten is waar je het warm van krijgt, dan weet ik het ook niet meer.

Varkenswang overhead

Varkenswang met polenta en groentes

Gerookte varkenswang met polenta, pastinaak en pompoen
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 4 uur 30 min
Totale tijd 5 uur 30 min
Gang Hoofdgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Varkenswangen

  • 1000 gram varkenswangen
  • 2 chunks olijfboomhout
  • 2 eetlepels bbq kruiden
  • 380 milliliter gevogeltefond
  • 300 milliliter water
  • 250 milliliter bbq saus honing
  • 4 takjes tijm
  • 1 koffielepel mosterd

Pastinaak en pompoen

  • 1 hele pompoen
  • 2 pastinaken
  • 4 takjes tijm
  • 2 eetlepels olijfolie
  • zeezout grof
  • zwarte peper

Polenta

  • 250 gram polenta
  • 1,3 liter water
  • 1 eetlepel zout
  • 25 gram roomboter ongezouten
  • 50 gram parmigiano reggiano geraspt

Instructies
 

Varkenswangen

  • Verwarm de bbq indirect tot een temperatuur van 110 graden Celsius.
  • Kruid de varkenswangen met de bbq kruiden.
  • Leg het rookhout op de kolen en leg de varkenswangen voor 2 uur op de bbq.
  • Als deze een mooie rode kleur hebben gekregen na 2 uur haal je deze er van af en voer je de tempertuur van de bbq op naar 200 graden Celsius.
  • Leg de varkenswangen in een gietijzeren pot. Voeg de overige ingrediënten toe en roer alles goed door. Dek de gietijzeren pot af en zet dit op de bbq.
  • Na ongeveer 1,5 uur haal je de deksel of folie van de pot, zodat de saus kan indikken.
  • Mocht de saus te snel indikken voeg dan extra water toe, totdat je als eindresultaat een mooie ingedikte saus hebt. De varkenswangen zijn klaar als ze een kerntemperatuur hebben van 95 graden Celsius.

Pastinaak en pompoen

  • Schil de pastinaak en snijd deze in 4 stukken in de lengte.
  • Schil de pompoen en snijd deze in parten.
  • Doe de pastinaak en pompoen in een bak. Voeg de overige ingrediënten toe en mix alles goed door elkaar.
  • Leg de groentes op de bqq (indirect) op de grill naast de gietijzeren pot, totdat deze mooi gekleurd en wat zacht zijn.

Polenta

  • Doe het water en zout in een pan en breng aan de kook.
  • Voeg de polenta toe en blijf dit 10 minuten roeren.
  • Haal de polenta van het vuur en roer er de geraspte kaas en roomboter door heen.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Gerelateerde artikelen

Profiel foto website

Nicky Duijvelaar

Food enthousiast

Passie – dat is waar het bij koken voor mij om gaat. Duijvels Lekker is dan ook ontstaan door een passie voor eten en koken. Zo sta ik graag achter het fornuis of de bbq om lekkere dingen te bereiden voor familie en vrienden. Laat deze site dan ook een inspiratiebron zijn voor jullie om lekker zelf aan de slag te gaan en te genieten van koken en eten.

Nicky Duijvelaar

Mijn persoonlijke favorieten
Partners

This is the heading