Een vakantie in Griekenland is niet compleet met heerlijk eten en waar ontkom je dan niet aan? Tzatziki saus! Tzatziki is een Griekse saus op basis van yoghurt. Deze saus wordt bijna altijd geserveerd met gyros of souvlaki, maar is ook heerlijk op andere stukken vlees, groenten of gepofte aardappel. Traditioneel gezien wordt dit gerecht geserveerd aan het begin van een maaltijd bij kleine Griekse hapjes (mezes). Tzatziki is zeer divers en wordt gebruikt om verschillende gerechten lekkerder te maken. Zo wordt bijvoorbeeld grieks pita brood besmeerd met tzatziki en belegd met vlees of groente en kun je een salade aanmaken met deze saus als dressing.
Tips bereiding Griekse tzatziki
Om de tzatziki zo lekker mogelijk te krijgen, raad ik je aan de volgende tips te volgen:
- Rasp de komkommer, doe deze in een kom met zout en witte wijnazijn en laat de komkommer zijn vocht verliezen. Niks is zo jammer, als een slappe tzatziki aan het eind.
- Laat de Griekse yoghurt goed uitlekken. Dit haalt veel van het vocht uit de yoghurt wat zorgt voor de juiste structuur.
- Om geen hele stukken knoflook in je tzatziki te krijgen maak je eerst een knoflook olie. Dit is heel simpel te doen door olie en knoflook te pulseren in een keukenmachine. Deze olie is niet alleen heerlijk in de tzatziki, maar bijvoorbeeld ook op een pizza aan het eind van de bereiding. Het is de bedoeling dat je de knoflook wel proeft, maar dat deze niet overheerst.
- Voor deze tzatziki wordt dille gebruikt. Zorg er voor dat deze vers is, want gedroogde zorgt er voor dat de smaak veel minder zal zijn.
Hoe dan ook weet ik zeker dat jullie zullen genieten van deze saus, die zeker op jullie favorietenlijstje komt te staan!
Tzatziki
Ingrediënten
Tzatziki
- 300 gram Griekse yoghurt uitgelekt
- 1 komkommer
- 1/3 teentje knoflook
- 3 eetlepels witte wijnazijn
- 4 takjes dille
- 2 eetlepels olijfolie
- peper
- zout
Instructies
Tzatziki
- Schil de komkommer, rasp de komkommer grof en doe dit in een kom.
- Voeg een snuf zout en 1 eetlepel witte wijnazijn toe. Meng dit door elkaar en laat dit een tijd staan, zodat het vocht uit de komkommer trekt.
- Doe de olie in een keukenmachine samen met de knoflook en pulseer totdat de knoflook in de olie is opgenomen.
- Meng de yoghurt, de overgebleven witte wijnazijn en de olijfolie en meng dit door elkaar tot het mooi romig is.
- Knijp met je handen het overtollige water uit de komkommer, gooi het water weg en voeg de komkommer toe aan het yoghurt mengsel.
- Voeg peper, zout en fijngehakte dille toe.
- Bewaar de saus koel, totdat je deze nodig hebt.