Mocht je deze heerlijk saus nog nooit hebben geprobeerd, dan wordt dit hoog tijd. Je maakt dit recept in letterlijk 5 minuten en kunt dit ook nog eens lang bewaren. Chimichurri is een veelzijdige saus op basis van azijn die bij eigenlijk alles goed past. Volg dit recept en ik weet zeker dat deze saus er voor gaat zorgen dat een goed gerecht een top gerecht wordt!
Wat is chimichurri?
Chimichurri komt oorspronkelijk uit Argentinië en Uruguay, waar hij met name wordt gebruikt bij gegrild vlees. De kruiden die vooral gebruikt worden zijn verse peterselie, koriander en oregano, waarbij nog chili peper of rode pepervlokken worden toegevoegd. Als je geblakerde paprika’s of tomaten toevoegt krijg je een rode variant met een smokey flavor.
Waar kun je chimichurri saus allemaal bij serveren?
Chimichurri is een perfecte aanvulling op vlees en groentes. Hier onder enkele voorbeelden waarbij je chimichurri kunt gebuiken:
- Serveer het naast churrasco style picanha.
- Lepel het over aardappeltjes uit de oven.
- Voeg het toe aan zure room of yoghurt voor een heerlijke dipsaus.
- Gebruik het als marinade voor bijvoorbeeld little gem sla (gebruikt in recept “Picanha van de bbq”) of andere groentes.
- Smeer het over stokbrood voor je eigen knoflookbrood 2.0.
- Gebruik het bij de lunch bij gebakken eieren.
Zoals je ziet is deze saus zeer veelzijdig. Ga dus aan de slag en verzin je eigen combinaties, want koken is ook experimenteren!
Chimichurri saus
Ingrediënten
Chimichurri
- 100 milliliter olijfolie
- 2 eetlepels rode wijnazijn
- 1 bos platte peterselie
- 1 eetlepel oregano
- 1 koffielepel bieslook
- 1 halve rode ui
- 1 rode peper zaadjes verwijderd
- 2 teentjes knoflook
- peper
- zout
Instructies
Chimichurri
- Snijd alle ingrediënten fijn en doe ze in een kom, voeg de olijfolie, rode wijn azijn en peper en zout toe en meng alles goed door elkaar.
- Laat minimaal 3 uur in de koelkast marineren, zodat de smaken goed door elkaar mengen.