Eten zoals de gauchos in Brazilië dat doen? Dan is deze churrasco style picanha echt iets waar jij zeker van gaat genieten! De bereiding van dit stuk vlees is super eenvoudig, maar ik weet zeker dat je hier helemaal blij van wordt. Dus zet die bbq alvast maar aan, terwijl je door dit recept heen leest!
Wat is picanha?
Picanha is een stuk vlees afkomstig uit Zuid-Amerika van de bil van het rund. In Nederland staat dit ook wel bekend als het staartstuk en kenmerkt zich door zijn mooie vetrand. Deze vetrand zorgt voor een geweldige smaak en sappige structuur.
Picanha kopen
Ga je een mooi stuk picanha kopen, zorg er dan voor dat je je slager vraagt om een stuk van ongeveer tussen de 1200 – 1500 gram. Is deze groter dan zit er vlees aan wat niet meer behoort tot de picanha en ook een stuk taaier zal zijn.
Churrasco style picanha recept
Ik heb de Picanha bereidt op de green egg die ideaal is om die heerlijke rook smaak mee te geven, maar je kunt dit op elke bbq bereiden of zelfs in de oven.
Wil je dit serveren met chimichurri zoals hier afgebeeld, dan kun je dit recept vinden in mijn post: Picanha van de bbq.
Als side dish kan ik de gepofte zoete aardappel met zure room en bieslook echt aanraden. Niet alleen omdat deze perfect past bij de churrasco style picanha, maar ook omdat dit een simpel gerecht is. Dit zorgt er voor dat de gehele bereiding van dit recept gemakkelijk is en niet veel tijd kost.
Verder heb ik nog een gerookte salade gemaakt met kastanje champignons, bosui en een zwarte peper dressing. Wil je het simpeler aanpakken, dan serveer je er gewoon een andere salade bij.
Wil je echt eten zoals de gauchos in Brazilië het doen? Snijd dan dunne plakjes vlees direct van de spies en eet deze op. Ik heb er voor gekozen dit toch nog op een bord te leggen, zodat jullie ook nog konden meegenieten van het eindresultaat. Ok ik zal eerlijk zijn, niet alles is op het bord verschenen, maar dat noemen ze “pitmasters privilege”.
Churrasco style Picanha "The Gaucho way"
Ingrediënten
Picanha
- 1 picanha
- grof zeezout
Gepofte zoete aardappel
- 4 zoete aardappels
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel oregano
- 1 theelepel tijm
- zure room
- 1 theelepel bieslook
- zwarte peper
- zout
Instructies
Picanha
- Bereid de bbq voor op direct grillen aan de ene kant en indirect grillen aan de andere kant, waarbij de indirecte kant 130 graden Celsius is.
- Maak de picanha klaar voor de bqq door aan de onderkant eventuele vliezen en stukjes vet weg te snijden. Draai de picanha om en zorg er voor dat er een mooie vetrand op blijft zitten.
- Snijd de picanha nu in 4 centimeter dikke plakken, waarbij je met de draad van het vlees mee snijd. Dit zorgt er straks voor dat je mooi tegen de draad in snijd na de bereiding.
- Rijg de verschillende stukken vlees aan een spies, waarbij je zorgt dat het vet aan de buitenkant zit.
- Voeg royaal grof zeezout toe aan het vlees (niet op het vet) en laat dit 20 minuten rusten.
- Leg nu de picanha op het directe gedeelte van de bbq en grill de picanha als draaiend totdat het vet begint te smelten.
- Verplaats de picanha nu naar het indirecte gedeelte van de bbq en gaar de picanha door tot een kerntemperatuur van 50 graden Celsius.
- Laat de picanha kort rusten, snijd deze daarna in dunne plakjes en bestrooi met grof zeezout.
Gepofte zoete aardappel
- Was de zoete aardappel en dep deze droog.
- Pak voor elke aardappel een stuk alluminiumfolie en leg de aardappel hier op.
- Voeg olijfolie, oregano, tijm, peper en zout toe en vouw de alluminiumfolie dicht.
- Leg de 4 pakketjes direct tussen de kolen van de bbq.
- Als je de pakketjes vast pakt en ze zijn zacht dan zijn de aardappels klaar.
- Haal ze van de bbq en open de pakketjes. Snijd met een scherp mes de zoete aardappel voor de helft in.
- Kruid met nog wat peper en zout, voeg de zure room toe en werk af met de bieslook.