Logo header
Pizza pepperoni

Pizza pepperoni “napolitaanse stijl”

Heerlijk toch een pizza op zijn tijd, maar wat is er nog lekkerder? Je raadt het al: zelf een verse pizza maken. In dit artikel vind je instructies om een napolitaanse stijl pizza te maken. Dit is een pizza met een dunne bodem en een opstaande rand. Je leest hier hoe je zelf je eigen pizza deeg en tomatensaus maakt. Dit klinkt nu allemaal heel ingewikkeld, maar ik beloof je dat dit niet zo is. Als je dit recept volgt weet ik zeker dat je een heerlijke verse pizza op tafel zet, die je snel nog een keer zal maken.

Zelf pizza deeg maken

Maak je eigen pizza deeg altijd een dag van tevoren, zodat het gist een dag in de koelkast kan werken. Dit zorgt voor een beter ontwikkelde structuur, waardoor je die heerlijke lichte dunne bodem krijgt met een crunchy korst. Verder is het erg belangrijk om er voor te zorgen dat het water op de juiste temperatuur is. Om dit voor elkaar te krijgen doe je 1/3 van het water in een steelpan en breng je dit aan de kook. Vermeng dit met de rest van het water en voila, je hebt de perfecte temperatuur te pakken voor het gist om te activeren.

Tomatensaus voor pizza maken

Vaak zie je allerlei ingewikkelde recepten voor tomatensaus voorbij komen, maar ik houd het graag simpel. Pak een blik hele San Marzano tomaten en doet hier wat suiker, zout en basilicum bij. Vervolgens pak je een staafmixer en zorg je dat je tomaten geblenderd worden. Simpel, snel en zo heerlijk! Let wel op dat je dit niet te lang mixt, anders krijg je een veel te dunne saus.

Toppings

Als het gaat om toppings dan heb ik één belangrijk tip. Zorg dat alles behalve de tomatensaus zo droog mogelijk is. Laat de mozzarella bijvoorbeeld goed uitlekken en knijp het vocht er uit. Dit zorgt er voor dat de pizza niet te nat wordt en dat de dunne bodem intact blijft.

Mijn favoriete pizza’s zijn de margherita, pepperoni en funghi. Hier onder vind je een overzicht van de toppings die je nodig hebt om deze te maken:

  • Margherita: tomatensaus, mozarella en basilicum
  • Pepperoni: tomatensaus, mozarella, pepperoni, gedroogde oregano
  • Funghi: tomatensaus, mozarella, champignons, gedroogde oregano

Pizza afbakken

Bekijk dit filmpje van Vito Iacopelli om te zien hoe je de pizza in de juiste vorm kan krijgen.

Zorg er voor dat je een pizzasteen gebruikt die zeker al 30 minuten is verwarmd in de oven of bbq op 275 graden Celcius. Omdat mijn oven niet hoger gaat heb ik een manier bedacht die er voor zorgt dat alles goed gebakken is en ook niet verbrand. Maak de bodem klaar en doe daar eerst alleen de tomatensaus op. Doe deze in de oven en bak af, totdat je ziet dat de saus begint in te drogen. Haal de pizza uit de oven en doe vervolgens de andere toppings er op. De pizza gaat nu terug in de oven om volledig af te bakken.

Met deze tips weet ik zeker dat het helemaal goed komt om een heerlijke pizza op tafel te zetten! Buon appetito!

Pizza pepperoni

Pizza pepperoni "napolitaanse stijl"

Pizza pepperoni met basilicum, mozarella en tomatensaus
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 4 medium sized pizza's

Ingrediënten
  

Pizza deeg

  • 300 milliliter koud water
  • 2 theelepels zout
  • 0,5 eetlepel suiker
  • 3 gram instant gedroogde gist
  • 500 gram "00" bloem plus extra

Tomatensaus

  • 1 blik San Marzano tomaten
  • 1 half bosje basilicum
  • 1 theelepel suiker
  • 1 theelepel zout

Toppings

  • 350 gram mozzarella
  • 100 gram pepperoni
  • 1 eetlepel oregano gedroogd
  • 1 eetlepel olijfolie extra vierge
  • 1 half bosje basilicum

Instructies
 

Pizza deeg

  • Zorg er voor dat je het deeg een dag van tevoren maakt, aangezien dit lang moet rijzen in de koelkast.
  • Doe 100 milliliter van het water in een steelpan en breng dit aan de kook. Vermeng dit samen met het overige water in een grote kom.
  • Voeg het gist, de suiker en het zout toe en laat dit een aantal minuten staan.
  • Voeg de bloem stap voor stap toe aan het water mengsel en roer dit met een lepel goed door totdat er een deeg ontstaat.
  • Mix het hierna met de hand, totdat er een bal ontstaat. Strooi wat bloem op een werkblad en kneed het deeg voor 10 minuten. Je zult merken dat het deeg steeds wat harder en meer rekbaar begint aan te voelen.
  • Doe het deeg terug in de grote kom, dek dit af met vershoudfolie en zet het in de koelkast tot de volgende dag.
  • Haal 5 uur voordat je de pizza's wilt gaan bereiden het deeg uit de koelkast.
  • Bestrooi je werkblad met wat bloem en leg hier het deeg op. Verdeel het deeg in 4 stukken en vorm hier een bal van.
  • Leg de vier stukken in een bak en dek af met vershoudfolie. Let er op dat je genoeg ruimte over laat en dat deze niet tegen elkaar aan komen tijdens het rijzen van het deeg.
  • Als het deeg gerezen is pak je 1 bol deeg en leg je dit op een bebloemd werkblad. Druk nu met je vingers het deeg van binnen naar buiten, zodat de pizzabodem steeds wat groter wordt. Ga door tot je de gewenste dikte en grootte hebt, maar als het goed is moet je door de bodem heen kunnen kijken zonder dat er gaten in zitten.
  • Leg vervolgens de pizzabodem op een pizzaschep of houten plank die heel licht besprenkeld is met wat bloem.

Tomatensaus

  • Open een blik San Marzano tomaten en doe deze in een kom.
  • Voeg hier basilicum, suiker en zout aan toe en blender dit met een staafmixer tot je de juiste consistentie hebt.

Pizza beleggen en afbakken

  • Zorg dat de oven al een half uur is voorverwarmd op 275 graden Celcius met een pizza steen er in.
  • Voeg nu de tomatensaus toe aan de bodem en bak deze af in de oven, totdat de tomatensaus begint in te drogen.
  • Haal de pizza uit de oven en beleg de pizza met de mozzarella en pepperoni. Zorg er voor dat deze producten goed droog zijn, zodat je geen zompige pizza krijgt.
  • Bak de pizza verder af, totdat de korst mooi bruin is van kleur en de kaas goed gesmolten.
  • Leg de pizza op een snijplank. Strooi er wat gedroogde oregano over en werk af met wat olijfolie.
  • Snijd de pizza in stukken en dan is het een kwestie van genieten!

Pizza pepperoni

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Gerelateerde artikelen

Profiel foto website

Nicky Duijvelaar

Food enthousiast

Passie – dat is waar het bij koken voor mij om gaat. Duijvels Lekker is dan ook ontstaan door een passie voor eten en koken. Zo sta ik graag achter het fornuis of de bbq om lekkere dingen te bereiden voor familie en vrienden. Laat deze site dan ook een inspiratiebron zijn voor jullie om lekker zelf aan de slag te gaan en te genieten van koken en eten.

Nicky Duijvelaar

Mijn persoonlijke favorieten
Partners

This is the heading