Logo header
Hele kip met Griekse salade

Hele kip met Griekse salade

Een hele kip bereiden is echt niet moeilijk zo lang je er maar de tijd voor neemt. Je kan zelf kiezen of je deze in de oven of op de bbq wilt bereiden. Zo lang je de juiste temperatuur aan houdt zul je met beide een heerlijk resultaat behalen. Om deze temperatuur te kunnen meten heb je een kernthermometer nodig die je in het vlees kunt steken. Zo voorkom je dat de kip nog niet gaar is of juist te ver door.

Kopen van een hele kip

Voor het bereiden van een hele kip geldt: kwaliteit ga je zeker proeven. Neem dan ook de tijd om langs een poelier te gaan of online een goed product te bestellen. Zo wordt je niet teleurgesteld in smaak, nadat je zo veel tijd in het bereiden hebt gestopt.

Bereiden van de kip en aardappelen

Om een hele kip goed te bereiden is er niet veel nodig. Zorg er gewoon voor dat je tijdens het bereiden goed bedruipt met het vocht, zodat je die heerlijke krokante korst krijgt. Mocht het water op zijn in de braadslede vul dit dan zeker bij, anders bakt alles aan. Alleen op het laatst raad ik aan het vocht langzaam te laten verdampen, zodat je aardappelen heerlijk zacht van binnen en een krokant laagje van buiten krijgen. De kip is goed als deze een kerntemperatuur heeft van 75 graden Celsius in de borst.

Bereiden van de salade

De sleutel van deze Griekse salade is voor mij toch wel de combinatie van goede producten. Gebruik om deze salade te maken dan ook zeker extra vierge olijfolie. Voordeel van deze salade is dat deze zeer snel klaar is, maar bomvol smaak zit. Voor de Griekse keuken ben je toch wel snel aangewezen op feta, maar vervang je de feta voor burrata of mozarella en de rode wijnazijn voor balsamico, dan heb je dit zo omgetoverd tot een heerlijke Italiaanse salade.

Griekse salade

Hele kip met Griekse salade

Hele kip uit de oven met citroen aardappeltjes en een Griekse salade
Gang Hoofdgerecht
Keuken Grieks

Ingrediënten
  

Kip uit de oven (bbq)

  • 1 hele kip
  • 6 middel - grote aardappelen
  • 2 citroenen alleen het sap
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 blaadjes laurier
  • 3 theelepels gedroogde oregano
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 350 milliliter water
  • zout
  • zwarte peper

Griekse salade

  • 8 tomaten
  • 200 gram komkommer
  • 300 gram veldsla
  • 1 rode ui
  • 17 griekse olijven
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 150 gram feta
  • 1 theelepel oregano
  • 4 eetlepels olijfolie extra vierge
  • 1 eetlepel rode wijn azijn
  • zout
  • zwarte peper

Instructies
 

Kip uit de oven (bbq)

  • Verwarm de oven of bbq voor op 160 graden Celsius.
  • Snijd de aardappelen in parten.
  • Maak de kip schoon als dit nodig is en dep deze daarna droog met keukenpapier.
  • Leg de kip met de borst naar beneden in een grote braadslee en leg de aardappelen, teentjes knoflook en lauriersblaadjes er om heen.
  • Masseer het citroensap goed in de kip en aardappelen.
  • Kruid alles vervolgens nog met peper, zout, oregano en besprenkel alles met olie.
  • Giet hierna 250 milliliter van het water voorzichtig rondom de kip.
  • Zorg er voor dat je de kip gedurende 1,5 uur regelmatig bedruipt voordat je de kip omdraait met de borst naar boven.
  • Voeg nu nog 50 milliliter water toe en laat de kip nog 1 uur in de oven (bbq) garen, waarbij je de kip weer regelmatig bedruipt.
  • Laat de kip rusten voordat je deze gaat eten. Dit zal ongeveer 5 minuten nodig hebben.

Griekse salade

  • Snijd de tomaten in parten, de komkommer in ronde plakken en snipper de rode ui.
  • Doe de tomaten, komkommer, rode ui, olijven, kappertjes en veldsla in een kom of schaal.
  • Kruid dit met zout en peper en meng dit goed door elkaar.
  • Leg hier het blok feta op en kruid met de oregano.
  • Besprenkel als laatste met de olijfolie en rode wijn azijn.

Hele kip met citroen aardappeltjes

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Gerelateerde artikelen

Profiel foto website

Nicky Duijvelaar

Food enthousiast

Passie – dat is waar het bij koken voor mij om gaat. Duijvels Lekker is dan ook ontstaan door een passie voor eten en koken. Zo sta ik graag achter het fornuis of de bbq om lekkere dingen te bereiden voor familie en vrienden. Laat deze site dan ook een inspiratiebron zijn voor jullie om lekker zelf aan de slag te gaan en te genieten van koken en eten.

Nicky Duijvelaar

Mijn persoonlijke favorieten
Partners

This is the heading