Logo header
Steak tartaar

Steak tartaar met dragonmayonaise

Wil je weten hoe je een restaurantwaardige steak tartaar op tafel kunt zetten, die ook nog eens simpel te bereiden is? Dan heb ik hier het perfecte recept voor je!

Als steak tartaar liefhebber heb ik er zelf al aardig wat op en wat mij op valt is dat dit gerecht zich leent om te experimenteren met smaken. Ik ben zelf fan van dragon en heb dit dan ook verwerkt in het recept. Ik heb gekozen voor een dragonmayonaise, maar houd je bijvoorbeeld meer van truffel dan is een truffelmayonaise ook een super optie.

Zo ook de keuze om wat pit toe te voegen aan je steak tartaar. In dit recept wordt er tabasco gebruikt, maar ga je meer de aziatische kant op dan is wat sambal of sriracha heerlijk. Laat je dus niet weerhouden om wat avontuurlijk te zijn als het gaat om dit recept.

Dit steak tartaar recept is een basis die je zelf verder uit kunt bouwen tot jouw eigen creatie.

Steak tartaar tips

  • Doe het vlees nooit in de blender, maar snijd het fijn om het daarna nog met het mes te hakken. Dit behoudt de bite in het vlees, want wie wil er nou vleespap?
  • Maak de saus van tevoren en meng dit niet te vroeg door het vlees. Door de samenstelling van de saus wordt het gerecht minder lekker als het lang marineert in de saus.
  • Na het snijden van het vlees houd je het vlees koel door dit in een bak te doen die je vervolgens in een bak met ijs zet.
  • De kleine rondjes die je hebt uitgestoken kun je nog perfect gebruiken, dus gooi deze zeker niet weg. Zo zou dit gerecht in een kleinere vorm zeker niet misstaan als amuse.

 

Steak tartaar

Steak Tartaar met dragonmayonaise

Steak tartaar met brioche brood, dragonmayonaise, cornichons, Amsterdamse uitjes en sjalot
Gang Voorgerecht
Keuken Frans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Brioche brood

  • 1 brioche brood
  • olijfolie
  • zeezout

Dragon mayonaise

  • 3 eetlepels mayonaise
  • 1 flinke scheut dragon azijn
  • 1 eetlepel zonnebloem- of druivenpitolie
  • 1 eetlepel verse dragon

Overige ingrediënten

  • sjalot in ringetjes gesneden
  • cornichons in dunne plakjes gesneden
  • amsterdamse uitjes gehalveerd
  • parmezaanse kaas schaafsel
  • tuinkers

Steak tartaar

  • 600 gram diamanthaas
  • 1 eidooier
  • 1 koffielepel mosterd
  • 1 koffielepel mayonaise
  • 1 eetlepel sjalot fijngesneden
  • 1 koffielepel kappertjes fijngesneden
  • 1 eetlepel platte peterselie fijngesneden
  • 1 augurk fijngesneden
  • 0,75 eetlepel worcestershire saus
  • 4 druppels tabasco
  • zwarte peper
  • zout

Instructies
 

Dragon mayonaise

  • Haal de blaadjes van de takjes dragon en snijd deze fijn.
  • Mix de overige ingrediënten goed door elkaar, totdat de azijn en de olie weer zijn opgenomen in de mayonaise. Als het goed is proef je de dragon al. Zo niet dan moet er nog wat meer dragonazijn bij.
  • Voeg als laatste de verse dragon toe en mix nogmaals goed door elkaar. Zet dit in de koelkast tot gebruik.

Overige ingrediënten

  • Snijd alles behalve de tuinkers en de Parmezaanse kaas en doe deze in een bakje en zet apart.

Brioche brood

  • Voor een ring vorm (zoals op de foto) snijd je het brioche brood in plakken van 1,5cm en steek je deze daarna uit met een ronde steker. Hierna steek je met een kleinere steker het midden uit het rondje.
  • Smeer het brood aan beide kanten licht in met olijfolie en bestrooi met zeezout. Grill daarna alle stukken brood, maar let wel op dat het zoete brioche brood niet verbrand.
  • Laat het brood afkoelen, zodat deze heerlijk krokant worden.

Steak tartaar

  • Leg het vlees 10 minuten in de vriezer, zodat deze kan opstijven. Dit zal het snijden straks makkelijker maken.
  • Snijd ondertussen de ingrediënten en meng daarna alles behalve het vlees goed door elkaar, zodat er een mooie saus ontstaat.
  • Haal het vlees uit de vriezer en snijd dit eerste in dunne repen en daarna in hele kleine blokjes van ongeveer een halve centimeter. Leg vervolgens het vlees op een snijplank en hak met een scherp mes nog een aantal keer door het vlees.
  • Leg het vlees in een bak die je vervolgens in een bak met ijs zet om het vlees koel te houden. Meng de saus door het vlees, totdat het vlees de smaken goed heeft opgenomen.

Steak tartaar amuse

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Gerelateerde artikelen

Profiel foto website

Nicky Duijvelaar

Food enthousiast

Passie – dat is waar het bij koken voor mij om gaat. Duijvels Lekker is dan ook ontstaan door een passie voor eten en koken. Zo sta ik graag achter het fornuis of de bbq om lekkere dingen te bereiden voor familie en vrienden. Laat deze site dan ook een inspiratiebron zijn voor jullie om lekker zelf aan de slag te gaan en te genieten van koken en eten.

Nicky Duijvelaar

Mijn persoonlijke favorieten
Partners

This is the heading