Ga terug

Korean style spareribs

Gerookte Spareribs 'Korean style' van de Green Egg
Gang Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans, Koreaans
Porties 2 racks

Ingrediënten
  

Spareribs

  • 2 racks spareribs
  • 2 chunks kersenhout
  • sriracha saus
  • 50 gram roomboter
  • 200 milliliter appelsap klein

Sparerib rub

  • 1 eetlepel zwarte peper grof
  • 1 eetlepel zeezout grof
  • 1 eetlepel paprika poeder
  • 1 eetlepel licht bruine basterdsuiker
  • 2 theelepel Koreaanse chilipoeder Gochugaru
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel 5 spices

Sparerib glaze

  • 1 eetlepel honing
  • 1 eetlepel gochujang
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel sushiazijn
  • 0,5 eetlepel sesamolie
  • 1,5 theelepel knoflookpoeder
  • 1,5 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel 5 spices

Sparerib topping

  • 2 bosui
  • sesamzaadjes getoast
  • pinda's getoast
  • 0,5 theelepel 5 spices
  • 1 theelepel Koreaanse chilipoeder Gochugaru

Instructies
 

Sparerib rub

  • Meng alle ingrediënten goed door elkaar, zodat er een bbq rub ontstaat.

Spareribs deel 1

  • Zorg dat de bbq aan staat en dat je een indirecte temperatuur bereikt van 135 graden Celsius.
  • Haal het membraan aan de holle kant van de spareribs af door met een kruiskopschroevendraaier of een mes tussen twee botjes in te gaan en vervolgens iets omhoog te wrikken.
  • Vervolgens pak je met een stuk keukenpapier het membraan vast wat nu is losgekomen en als je geluk hebt trek je het er nu in 1 keer af.
  • Smeer de spareribs vervolgens in met een kleine laag sriracha saus waarna je de bbq rub gelijkmatig aanbrengt.
  • Laat dit vervolgens 20 minuten rusten.
  • Voeg wat kersenhout chunks toe aan de bbq, zodat er rook ontstaat en leg de spareribs op de bbq met de vlees kant naar boven.
  • De ribben zullen ongeveer 2 tot 2,5 uur op de bbq moeten, maar nog belangrijker is dat de eerste fase goed is als je met je vinger over de ribben kunt gaan zonder dat er kruiden aan je vinger blijven plakken.
  • Hierna is het tijd om de spareribs in te pakken in butcher paper of aluminiumfolie. Voeg eerst in de aluminiumfolie wat roomboter en appelsap toe. Leg vervolgens de spareribs hier op met de vleeskant naar beneden en herhaal het proces nog een keer op de sparerib voordat je het aluminiumfolie dicht vouwt.
  • Leg de ingepakte ribben terug op de bbq, totdat ze een kerntemperatuur van 96 graden Celsius hebben bereikt.

Sparerib glaze

  • Voeg alle ingrediënten toe aan een sauspan en roer dit goed door elkaar, terwijl dit warm wordt. Dit hoeft niet te koken.

Spareribs deel 2

  • Pak de ribben vervolgens uit en smeer vervolgens de spareribs aan beide kanten in met de warme sparerib glaze. Als deze is ingetrokken smeer je er weer een nieuwe laag van de glaze op. Blijf dit ongeveer voor zo'n 20 minuten herhalen.

Spareribs topping

  • Hak de pinda's in kleine stukjes en toast deze samen met de sesamzaadjes in een steelpan.
  • Laat dit afkoelen en meng dit met het 5 spices poeder
  • Snijd de bosui in kleine ringetjes

Serveren spareribs

  • Leg de spareribs op een serveerplank of bord en strooi hier de fijngesneden bosui, pinda's en sesamzaadjes over. Doe als laatste de Koreaanse chilipoeder in een zeef en strooi een dusting over de spareribs.