Logo header
Korean style spareribs

Korean style spareribs

Spareribs zijn toch wel één van de meest voor de hand liggende stukken vlees die op de bbq worden bereid. Nu wilde ik eens wat anders dan de standaard ketjap of bbq stijl spareribs, dus heb ik er voor gekozen om de Koreaanse kant op te gaan met Gochujang (Koreaanse peperpasta) en Gochugaru (Koreaanse peperflakes). Deze Korean style spareribs worden hier in huis zeker een favoriet recept en het zal niet lang duren, voordat deze op jouw favorieten lijst komt te staan.

Wat zijn goed bereide spareribs?

Persoonlijk vind ik het belangrijk dat de spareribs niet letterlijk van het bot vallen als je deze op tilt. Voor mij is deze dan te gaar en verliest het zijn textuur. Verder dient een sparerib in balans te zijn als het gaat om rokerigheid, rub en glaze. Een sparerib moet bijvoorbeeld niet helemaal nat zijn (druipend van de saus), maar een mooie glaze krijgen die zorgt voor extra bite en smaak.

  1. rokerigheid: een goede rooksmaak aan een sparerib is voor mij een must, maar ook dit kun je te lang doen. Zorg er voor dat rook in het vlees trekt, maar niet gaat overheersen.
  2. kruiden (rub): gebruik een rub met smaken die bij een stuk varkensvlees passen en doe er ook niet te veel op. Doe je te veel kruiden op de sparerib dan heb je kans dat dit als een soort van beslag om je sparerib gaat hangen. Verder rub ik mijn spareribs een half uur voordat deze op de bbq gaan in om te voorkomen dat het zout in de rub veel van het vocht uit de sparerib haalt. Gaan de spareribs in een marinade dan kun je dit weer wel verder van tevoren doen.
  3. saus (glaze): ben je geen fan van een glaze dan kun je dit ook zeker weg laten, maar voor mij maakt dit een sparerib helemaal af en zoals al eerder gezegd niet een hele duipende laag saus, maar een glaze die voor een mooie extra laag smaak zorgt. Zorg dat de glaze wel een beetje warm is, zodat deze makkelijkere uitsmeert en je dus elke keer een dunne laag aan kan brengen.

Tips bereiding

  • Staar je niet blind op de zogeheten 3-2-1 methode. Afhankelijk van hoe groot je spareribs zijn kan hier veel verschil in zitten. Zoals met veel langere bereidingen op de bbq raad ik een goede kernthermometer aan. Zelf ben ik een groot fan van Thermapen . Hier vind je degene die ik gebruik bij bol.com. Dit is echt een aanrader die binnen 3 seconden de juiste kerntemperatuur aan geeft.
  • Ga je de kerntemperatuur meten van de spareribs zorg dan dat de probe goed in het midden van het vlees zit en niet tegen het bot aan. Het bot is veel warmer dan het vlees, wat zorgt voor een onjuiste temperatuur weergave.
  • Heb je geen butcher paper en gebruik je aluminiumfolie om te ribben mee in te pakken, zorg dan voor verstevigd aluminiumfolie. Deze is tegenwoordig ook gewoon in de supermarkt te koop en gaat je een hoop rotzooi besparen. Je wilt namelijk niet dat deze open scheurt en alles in je bbq loopt.
  • Maak tijdens de het intrekken van de glaze de spareribs topping klaar. Zo kun je alles mooi tegelijk serveren.

Bovenstaande tips zullen er voor zorgen dat deze spareribs niet alleen heerlijk zullen smaken, maar ook nog eens super simpel zijn om te maken.

Spareribs overhead

Korean style spareribs

Gerookte Spareribs 'Korean style' van de Green Egg
Gang Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans, Koreaans
Porties 2 racks

Ingrediënten
  

Spareribs

  • 2 racks spareribs
  • 2 chunks kersenhout
  • sriracha saus
  • 50 gram roomboter
  • 200 milliliter appelsap klein

Sparerib rub

  • 1 eetlepel zwarte peper grof
  • 1 eetlepel zeezout grof
  • 1 eetlepel paprika poeder
  • 1 eetlepel licht bruine basterdsuiker
  • 2 theelepel Koreaanse chilipoeder Gochugaru
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel 5 spices

Sparerib glaze

  • 1 eetlepel honing
  • 1 eetlepel gochujang
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel sushiazijn
  • 0,5 eetlepel sesamolie
  • 1,5 theelepel knoflookpoeder
  • 1,5 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel 5 spices

Sparerib topping

  • 2 bosui
  • sesamzaadjes getoast
  • pinda's getoast
  • 0,5 theelepel 5 spices
  • 1 theelepel Koreaanse chilipoeder Gochugaru

Instructies
 

Sparerib rub

  • Meng alle ingrediënten goed door elkaar, zodat er een bbq rub ontstaat.

Spareribs deel 1

  • Zorg dat de bbq aan staat en dat je een indirecte temperatuur bereikt van 135 graden Celsius.
  • Haal het membraan aan de holle kant van de spareribs af door met een kruiskopschroevendraaier of een mes tussen twee botjes in te gaan en vervolgens iets omhoog te wrikken.
  • Vervolgens pak je met een stuk keukenpapier het membraan vast wat nu is losgekomen en als je geluk hebt trek je het er nu in 1 keer af.
  • Smeer de spareribs vervolgens in met een kleine laag sriracha saus waarna je de bbq rub gelijkmatig aanbrengt.
  • Laat dit vervolgens 20 minuten rusten.
  • Voeg wat kersenhout chunks toe aan de bbq, zodat er rook ontstaat en leg de spareribs op de bbq met de vlees kant naar boven.
  • De ribben zullen ongeveer 2 tot 2,5 uur op de bbq moeten, maar nog belangrijker is dat de eerste fase goed is als je met je vinger over de ribben kunt gaan zonder dat er kruiden aan je vinger blijven plakken.
  • Hierna is het tijd om de spareribs in te pakken in butcher paper of aluminiumfolie. Voeg eerst in de aluminiumfolie wat roomboter en appelsap toe. Leg vervolgens de spareribs hier op met de vleeskant naar beneden en herhaal het proces nog een keer op de sparerib voordat je het aluminiumfolie dicht vouwt.
  • Leg de ingepakte ribben terug op de bbq, totdat ze een kerntemperatuur van 96 graden Celsius hebben bereikt.

Sparerib glaze

  • Voeg alle ingrediënten toe aan een sauspan en roer dit goed door elkaar, terwijl dit warm wordt. Dit hoeft niet te koken.

Spareribs deel 2

  • Pak de ribben vervolgens uit en smeer vervolgens de spareribs aan beide kanten in met de warme sparerib glaze. Als deze is ingetrokken smeer je er weer een nieuwe laag van de glaze op. Blijf dit ongeveer voor zo'n 20 minuten herhalen.

Spareribs topping

  • Hak de pinda's in kleine stukjes en toast deze samen met de sesamzaadjes in een steelpan.
  • Laat dit afkoelen en meng dit met het 5 spices poeder
  • Snijd de bosui in kleine ringetjes

Serveren spareribs

  • Leg de spareribs op een serveerplank of bord en strooi hier de fijngesneden bosui, pinda's en sesamzaadjes over. Doe als laatste de Koreaanse chilipoeder in een zeef en strooi een dusting over de spareribs.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Gerelateerde artikelen

Profiel foto website

Nicky Duijvelaar

Food enthousiast

Passie – dat is waar het bij koken voor mij om gaat. Duijvels Lekker is dan ook ontstaan door een passie voor eten en koken. Zo sta ik graag achter het fornuis of de bbq om lekkere dingen te bereiden voor familie en vrienden. Laat deze site dan ook een inspiratiebron zijn voor jullie om lekker zelf aan de slag te gaan en te genieten van koken en eten.

Nicky Duijvelaar

Mijn persoonlijke favorieten
Partners

This is the heading