Logo header
Beef short ribs

Beef short ribs ‘Texas style’

Je hebt ze vast al wel eens voorbij zien komen op tv of andere media. De op dinosaurusbotten lijkende beef short ribs worden langzaam gerookt op een lagere temperatuur. Hierdoor zijn ze super sappig en gegaard tot het vlees nog een bite heeft, maar wel in je mond smelt. Na dit ook gezien te hebben, vond ik het tijd om dit eens zelf te beleven en aan de slag te gaan met 1,5 kilo black angus short ribs van the Butchery. Ik kan je vertellen dat het eten van dit stuk vlees verder gaat dan alleen het vlees. Het is een beleving waarbij je jezelf net Fred Flintstone voelt. Je pakt dat grote stuk bot vast en zet je je tanden in een rokerig stuk vlees dat smaakt naar meer!

Bereidingswijze beef short ribs

Om beef short ribs te bereiden maak je gebruik van een bbq waarbij je indirect warm rookt. Wil je het verschil weten tussen koud en warm roken dan vind je dat in dit stuk: Koud gerookte zalm van de kamado. Aangezien short ribs echt wel wat rooksmaak kunnen gebruiken, raad ik aan om te gaan voor een houtsoort zoals hickory of eiken. Een houtsoort met een mildere smaakafgifte gaat verloren in dit beef geweld. Hier onder vind je een korte opsomming van de stappen om beef short ribs juist te bereiden:

Stappen beef short ribs op de green egg:

 1. Verwarm de bbq indirect tot een temperatuur van 130 ° C.
 2. Verwijder ondertussen het taaie vlies aan de botkant van het stuk vlees en verwijder eventueel vet wat aan de vleeskant zit.
 3. Bestrooi de short ribs met de zout en peper mix.
 4. Plaats grote chunks rookhout op de kolen.
 5. Leg het vlees met de botten naar beneden op de bbq.
 6. Spray de beef ribs als het vlees wat droog is in met water.
 7. Check de kerntemperatuur door middel van een een puntthermometer (quick read thermometer) of één waar je een probe in het vlees laat zitten. Zelf gebruik ik als puntthermometer een Thermapen One en als probe thermometer de Smoke Wireless Barbeque Thermometer. Mocht je geïnteresseerd zijn in één van deze thermometers dan kun je ze vinden bij Bol.com door te klikken op de naam hier boven.
 8. Pak de short ribs in butcher paper of bakpapier bij 80 ° C kerntemperatuur en leg deze terug op de bbq.
 9. Bij een kerntemperatuur van 92 ° C is het tijd voor de priktest. Prik met een puntthermometer of sateprikker in het vlees. Als je er door het vlees heen gaat net als bij zachte boter, dan is het vlees klaar.
 10. Pak het vlees extra goed in met butcher paper of bakpapier als dit niet goed meer dicht zit. Pak dit in met een handdoek en leg het vlees 1 uur in een koelbox om te rusten.

 

Heb je nu geen bbq, dan kun je de beef short ribs altijd bereiden in de oven op 130 ° C. Wil je toch graag een rooksmaak meegeven aan de short ribs dan kun je gerookt zout gebruiken in plaats van het normale zout wat in dit recept staat.

Beef ribs cut

Wat is ‘Texas Style’

Wat zijn nu Texas style beef short ribs? Eigenlijk betekent Texas style in dit geval dat er alleen peper en zout gebruikt wordt als rub voor de beef ribs. Zo’n mooi stuk vlees heeft naar mijn mening ook geen fancy rub nodig. Dit doet alleen maar af aan de beleving waar ik het aan het begin van dit stuk over had. De verhouding is vrij simpel namelijk 2 delen zout en 3 delen zwarte peper. Voor 1500 gram zou ik uit gaan van een 2 eetlepels zout en 3 eetlepels zwarte peper. Zorg er voor dat de korrel van zowel het zout als de peper wat grover is. Dit zorgt voor een mooie bark (korst), wat pit een een heerlijke smaak.

Beef ribs

Wil je een mooi stuk vlees klaar maken zonder al te veel poespas? Genieten van de smaak van het vlees en lekker kluiven? Indruk maken op je familie of vrienden? Terug naar de tijd van de dinosaurussen en de holbewoners? Dan is dit recept echt iets voor jou!

Beef short rib 'Texas style'

Texas style beef short ribs van de green egg
Gang Hoofdgerecht
Keuken Amerikaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

 • 1,5 kilo beef short ribs black angus
 • 2 eetlepels zeezout grof
 • 3 eetlepels zwarte peper grof
 • 3 chunks rookhout hickory

Instructies
 

Beef short ribs

 • Verwarm de bbq indirect tot een temperatuur van 130 ° C met een rvs rooster.
 • Verwijder ondertussen het taaie vlies aan de botkant van de short ribs. Dit gaat gemakkelijk door een kruiskopschroevendraaier tussen bot en vlies te steken en dit omhoog te trekken. Heb je een groot stuk vlies los, dan kun je met je handen, als je geluk hebt, alles er in één keer af trekken. Verwijder ook eventueel vet wat aan de vleeskant zit.
 • Mix de peper en het zout goed door elkaar.
 • Plaats de 3 grote chunks rookhout (hickory) boven op de kolen, zodat het gaat roken.
 • Bestrooi de short ribs met de zout en peper mix.
 • Leg het vlees met de botten naar beneden op de bbq.
 • Spray de beef ribs als het vlees wat droog is in met water. Doe dit niet te vaak, want het is wel belangrijk dat je een bark op bouwt.
 • Pak de short ribs in butcher paper of bakpapier bij een kerntemperatuur van 80 ° C en leg deze terug op de bbq.
 • Bereikt het vlees een kerntemperatuur van 92 ° C, dan prik je er met een puntthermometer of sateprikker in. Als je door het vlees heen gaat als zachte boter, dan is het vlees klaar. Let er wel op dat je dit op meerdere punten probeert en dit overal zou moet aanvoelen.
 • Pak het vlees extra goed in met butcher paper of bakpapier als dit niet goed meer dicht zit. Doe hier vervolgens een handdoek om heen en leg het vlees 1 uur in een koelbox om te rusten.

Gerelateerde artikelen

Profiel foto website

Nicky Duijvelaar

Food enthousiast

Passie – dat is waar het bij koken voor mij om gaat. Duijvels Lekker is dan ook ontstaan door een passie voor eten en koken. Zo sta ik graag achter het fornuis of de bbq om lekkere dingen te bereiden voor familie en vrienden. Laat deze site dan ook een inspiratiebron zijn voor jullie om lekker zelf aan de slag te gaan en te genieten van koken en eten.

Nicky Duijvelaar

Mijn persoonlijke favorieten
Partners

This is the heading