Veel van jullie kennen dit heerlijke gerecht van hun vakantie in Spanje. Je zit op een terras te genieten van de zon en een heerlijk drankje en besluit wat tapas te bestellen. Ik weet zeker dat je dan de ‘gambas al ajillo’ op de kaart hebt zien staan. En ja de benaming zegt het al, de knoflook zul je proeven! Heb je de garnalen op, doop dan zeker nog je brood in de overgebleven olie. Wat een heerlijkheid zeg!
Wat zijn gambas al ajillo?
Dit is letterlijk vertaald: ‘garnalen met knoflook’. En dan praat ik niet over een half teentje knoflook, maar echt veel knoflook. In dit gerecht gaan wel 4 tot 5 tenen knoflook. Dit gerecht bestaat uit twee delen, namelijk de gamba’s en de knoflookolie waarin deze worden klaargemaakt. Hier onder vind je dan ook voor beide delen wat je nodig hebt en enkele tips die dit gerecht tot een ware fiësta maken.
Wat voor soort garnalen heb je nodig?
Ga voor grote garnalen of gamba’s, want deze zullen zeker nog wat slinken tijdens de bereiding. Zorg er ook voor dat je ze pelt en ontdoet van hun darmkanaal als dit nog niet is gebeurt. Zo kunnen de smaken er beter in trekken en dit bevordert ook het eet gemak. Ik weet namelijk zeker dat als dit op tafel komt te staan, je zo snel mogelijk wilt aanvallen. Let er op dat je de garnalen niet te lang gaart. Zijn deze niet meer doorzichtig en roze dan zijn ze goed. Gaar je ze te lang, dan zullen de garnalen al snel rubberachtig worden.
Het maken van de knoflookolie (tips en bereiding)
De olie is wat dit gerecht maakt! Een licht pittige, knoflookachtige olie vol van smaak die echt het verschil maakt.
Dit is wat je nodig hebt:
- Extra vergine olijfolie – ga voor een goede extra vergine olijfolie. Omdat je de olie niet te heet gaat maken, ga je echt verschil proeven. Gebruik ook zeker voldoende olijfolie. Er is niks lekkerder dan een stuk brood in de overgebleven olie dopen.
- Knoflook – wat is dit gerecht zonder knoflook. Snijd de knoflook in dunne plakjes, zodat dit volledig zijn smaak af kan geven maar niet verbrand. Verbrand je de knoflook dan zal de olie al snel bitter worden, dus houd dit goed in de gaten.
- Rode peper – voor wat extra kick kun je een rode peper gebruiken waar je de zaadjes en zaadlijsten hebt uitgehaald.
- Droge sherry en citroensap – samen voegen deze een aciditeit toe aan de olie die het nodig heeft.
- Verse bladpeterselie en laurierblad – deze kruiden geven een extra dimensie en maken deze knoflookolie helemaal af.
Serveren gambas al ajillo
Zoals je op de foto hier onder kunt zien raad ik aan om de gamba’s te serveren in een terracotta schaal. Groot voordeel van terracotta is dat je de bereiding van dit gerecht volledig in deze schaaltjes kan doen en ze gelijk warm kan opdienen. Zo blijft deze tapa nog voor een langere tijd goed en is er alle tijd om op je gemak te borrelen. En zeg nou zelf, het geeft ook nog eens dat echte Spaanse gevoel mee toch!
Ben je overtuigd dat dit is wat je nodig hebt in de koude winterse dagen? Even terug naar dat vakantie gevoel en een stukje Spaanse zon in huis halen? Klaar voor een heerlijke zomerse fiësta? Dan mogen deze gambas al ajillo zeker niet ontbreken!
Gambas al ajillo
Ingrediënten
Gamba's
- 400 gram grote garnalen of gamba's gepeld en ontdaan van darmkanaal
Knoflookolie
- 100 milliliter olijfolie extra vergine
- 5 teentjes knoflook
- 1 rode peper zaadjes en zaadlijsten verwijderd
- 2 blaadjes laurier
- 1 scheutje droge sherry
- 0,5 citroen sap
- 0,5 bosje bladpeterselie fijngesneden
- zeezout
Instructies
- Bereid de bbq voor op 170 ° C via de indirecte methode.
- Pel de garnalen en verwijder het darmkanaal indien nodig.
- Snijd de knoflook in dunne plakjes.
- Verwijder de zaadjes en zaadlijsten van de rode peper en snijd deze vervolgens in stukken.
- Verdeel de olijfolie over de terracotta bakjes en zet deze op de bbq.
- Voeg de knoflook, laurierblaadjes en rode peper toe aan de bakjes. Zorg er voor dat je de knoflook niet te ver bakt, anders wordt deze bitter.
- Doe de garnalen er bij en laat deze in de knoflookolie garen.
- Voeg hierna het citroensap en de droge sherry toe.
- Als de garnalen niet meer doorzichtig zijn en ze roze kleuren zijn deze gaar. Zorg er voor dat je ze niet al te ver door laat garen, anders worden ze rubberachtig. Ook is het zo dat ze door de terracotta bakjes nog na zullen garen op tafel.
- Haal de bakjes van het vuur en voeg zeezout en fijngesneden platte peterselie toe. Let er op dat de bakjes zeer heet zullen zijn, dus gebruik zeker handschoenen of ovenwanten om deze uit de bbq te pakken.