Logo header
Flat iron steak

Flank steak, curtido en tomatenrelish

Eens wat anders dan steak met chimichurri, dan is deze gegrilde flank steak met curtido en geblakerde tomatenrelish echt iets voor jou! Het grote voordeel van dit gerecht is dat je zowel de curtido als de geblakerde tomatenrelish kan voorbereiden. Een heerlijk recept dus om te serveren als er mensen komen borrelen of eten.

Curtido is een licht gefermenteerde rauwkostsalade uit El Salvador bestaande uit kool, wortel en rode ui. Het lijkt dan ook wat op kimchi of zuurkool.

De curtido gecombineerd met de tomaten chutney en de steak zorgen voor heerlijk zomers gerecht. Buen provecho!

Flat iron steak en tomaten chutney

Flank steak, curtido en tomatenrelish

Flank steak, curtido en tomatenrelish
Gang Hoofdgerecht
Keuken Midden Amerikaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Curtido

  • 1/4 krop witte kool julienne gesneden
  • 1/4 rode ui julienne gesneden
  • 1 wortel julienne gesneden
  • 1/2 jalapeno peper fijn gesneden in plakjes
  • 1/4 theelepel gedroogde oregano
  • 1 liter kokend water
  • zeezout

Tomatenrelish

  • 6 pruimtomaten gehalveerd
  • 2 eetlepels olijfolie gescheiden
  • 0,5 theelepel zeezout
  • 0,25 theelepel zwarte peper
  • 1 eetlepel rode wijnazijn
  • 1 teen knoflook fijn gesneden
  • 1 theelepel kristalsuiker
  • 0,5 theelepel chilivlokken
  • platte peterselie

Flank steak

  • 1000 gram flank steak
  • grof zeezout

Instructies
 

Curtido

  • Breng 1 liter water aan de kook.
  • Doe de julienne gesneden witte kool in een bolzeef en giet hier langzaam het gekookte water over heen.
  • Spoel daarna gelijk met koud water weer af.
  • Zorg er voor dat de kool zo droog mogelijk wordt door deze goed droog te deppen en doe de witte kool in een grote kom.
  • Voeg de wortel, ui, jalapeno, oregano and azijn toe en mix dit goed door elkaar.
  • Laten dit minimaal 4 uur marineren in de koelkast, maar je kunt dit prima 1 week afgesloten in de koelkast bewaren.

Tomatenrelish

  • Verwarm een skillet op de bbq tot 200 ℃.
  • Doe de tomaten, 1 eetlepel olijfolie, zout en zwarte peper in een kom en meng dit goed door elkaar.
  • Blaker de tomaten in de skillet tot ze mooi zacht zijn en laat deze vervolgens afkoelen.
  • Snijd de tomaten grof en doe ze terug in de kom. Voeg de platte peterselie, rode wijnazijn, knoflook, suiker, chilivlokken en 1 eetlepel olijfolie toe.
  • Meng dit allemaal goed door elkaar.

Flank steak

  • Bereidt de bbq voor om direct te grillen (gietijzer) tot een temperatuur van 230 ℃.
  • Haal eventueel overtollig vet weg bij de flank steak en kruid deze met grof zeezout.
  • Grill de flank steak tot een kerntemperatuur van 54 ℃ en laat deze even rusten, voordat je deze aansnijdt.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Gerelateerde artikelen

Profiel foto website

Nicky Duijvelaar

Food enthousiast

Passie – dat is waar het bij koken voor mij om gaat. Duijvels Lekker is dan ook ontstaan door een passie voor eten en koken. Zo sta ik graag achter het fornuis of de bbq om lekkere dingen te bereiden voor familie en vrienden. Laat deze site dan ook een inspiratiebron zijn voor jullie om lekker zelf aan de slag te gaan en te genieten van koken en eten.

Nicky Duijvelaar

Mijn persoonlijke favorieten
Partners

This is the heading