Buikspek low ’n slow bereiden is iets wat ik meerdere malen per jaar doe. Elke keer maak ik hier weer iets anders mee door te wisselen in kruiden en saus om af te lakken. Je kunt dan denken aan het maken van heerlijke bao’s, een mooi stuk hoisin buikspek of zoals in dit recept buikspek afgelakt met stroop en geserveerd met Hollandse tafelzuren, Granny Smith appel, kerrie mayonaise en bieslook olie.
Als rookhout heb ik gekozen voor appel hout, omdat dit goed samen gaat met varkensvlees en de Granny Smith die gebruikt is. Belangrijk bij dit recept is dat het rookhout niet gaat overheersen en de smaak van de stroop en het varkensvlees de overhand heeft.
Zelf heb ik deze buikspek met Hollandse tafelzuren geserveerd als een voorgerecht voor 4 personen, maar snijd het buikspek in nog kleinere blokjes en je hebt een geweldige amuse voor een diner of hapje voor op een feestje. Wil je dit doen dan raad ik aan om eerst wat sateprikkers in het buikspek te doen, zodat het buikspek niet uiteen valt tijdens het snijden. Deze is namelijk super zacht door de low ’n slow bereiding op 90 ℃.
Buikspek met Hollandse tafelzuren
Ingrediënten
Buikspek
- 700 gram buikspek
- 2 eetlepels mosterd
- 6 takjes tijm
- 2 takjes rozemarijn
- 4 eetlepels appelstroop
- grof zeezout
- 2 chunks appel hout
Kerrie mayonaise
- 4 eetlepels mayonaise
- 2 eetlepels kerriepoeder
- 0,5 eetlepel kurkuma
- 0,5 eetlepel mosterd
- 1 scheutje appelcider azijn
- 0,5 citroen sap
Hollandse tafelzuren
- 4 Amsterdamse uitjes gehalveerd
- 4 cornichons gehalveerd in de lengte
Granny Smith appel
- 1 Granny Smith appel julienne
- 0,5 citroen sap
Bieslook olie
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 bosjes bieslook
Instructies
Buikspek
- Bereid de bbq indirect voor tot een temperatuur van 90 ℃.
- Voeg twee blokken appel rookhout toe.
- Smeer de buikspek in met mosterd.
- Kruid het buikspek daarna met tijm, rozemarijn en zeezout.
- Gaar de buikspek totdat je een kerntemperatuur hebt bereikt van 70 ℃.
- Zorg er voor de je de appelstoop verwarmt in een steelpan, maar dat deze niet kookt.
- Lak de buikspek een aantal keer in totdat je een kerntemperatuur van 84 ℃ hebt bereikt.
Kerrie mayonaise
- Zet de kerriepoeder en kurkuma in een pan op laag vuur en verwarm de kruiden voor meer smaak. Zorg er voor dat je deze niet te lang verwarmt, anders verbanden de kruiden.
- Meng de kruiden samen met de overige ingrediënten en zet de mayonaise in de koelkast.
Hollandse tafelzuren
- Snijd alle tafelzuren door de helft.
Granny Smith appel
- Snijd de Granny Smith appel in jullienne.
- Doe deze in een kom en meng ze met het sap van een halve citroen.
Bieslook olie
- Doe beide ingrediënten bij elkaar en blender deze zeer goed door elkaar door het gebruik van een staafmixer.