Snel een heerlijk Midden-Oosters gerecht op tafel zetten is helemaal niet moeilijk. Zorg er voor dat je de pita’s en sauzen van tevoren al gemaakt hebt. Zo heb je binnen no time deze Adana köfte met pitabrood met yoghurt- en tomatensaus op tafel staan! Ik gebruik in dit recept rundergehakt, maar oorspronkelijk wordt hier lamsgehakt voor gebruikt. Aan jou dus de keuze welke gehakt te gebruiken.
Adana köfte is vernoemd naar de stad Adana in Turkije, waar dit gerecht zou zijn ontstaan en wordt traditioneel gegrild boven houtskool wat het die authentieke smaak geeft.
Serveer de köfte op een warm pita brood om de sappen van het vlees op te vangen. Je kunt natuurlijk kiezen voor kant en klaar pita brood, maar wil je het pita brood zelf maken, dan vind je hier de link naar het recept. Voordeel van dit pita brood is dat deze zacht blijft, waardoor je dit goed om een vlees kunt vouwen. Samen met de sauzen zorgt dit voor een heerlijke maaltijd voor jong en oud.
Adana köfte
Ingrediënten
Adana köfte
- 900 gram rundergehakt
- 1 ui gesnipperd
- 1 bos bladpeterselie fijngehakt
- zeezout
- zwarte peper
Pittige tomatensaus
- 100 milliliter olijfolie extra vierge
- 4 teentjes knoflook
- 1 rode chilipeper
- 1 theelepel chilivlokken
- 1 theelepel Turkse peperpasta
- 500 milliliter tomatenpassata
- 100 milliliter water
- 1 theelepel verse tijm
- 1 theelepel fijne kristalsuiker
- 2 theelepels rode wijnazijn
- zeezout
- zwarte peper
Overige ingrediënten
- 6 eetlepels Turkse yoghurt
- 6 pitabroodjes
Instructies
Adana köfte
- Maak de bbq gereed voor direct grillen op 200 ℃ met een rvs rooster.
- Meng ondertussen het gehakt met de ui, bladpeterselie, peper en zout en kneed dit tot köftes (ovaal vormig).
- Voeg rookhout toe aan de bbq en wacht totdat deze gaat roken.
- Leg de köftes op de bbq en draai deze regelmatig om tot de gewenste garing.
Pittige tomatensaus
- Verwarm de olijfolie op matig vuur in een kleine pan.
- Voeg de knoflook, rode chilipeper, chilivlokken en pittige peperpasta toe en bak dit aan.
- Als de knoflook glazig is voeg je de passata en het water toe.
- Laat dit vervolgens minimaal een uur inkoken tot de gewenste dikte.
- Voeg als laatste de tijm, suiker en rode wijnazijn toe.
Overige ingrediënten
- Zie de link in de tekst hier boven hoe je zelf pitabroodjes maakt.
- Zet de Turkse yoghurt klaar voor gebruik.