Gua Bao is een dim sum-klassieker met langzaam gegaard zacht buikspek gevuld in een fluffy bao-bun voor een smakelijke traktatie!
Graag wil ik mijn recept met jullie delen, omdat iedereen van dim sum lijkt te houden. Als je deze klassieker nog nooit hebt gegeten raad ik je zeker aan dit recept te maken. Dit Aziatisch broodje wordt onder andere gemaakt met een fluffy, halfrond bao-broodje gevuld met mals buikspek, hoisin saus, ingemaakte komkommer en geroosterde pinda’s. Deze heerlijkheden worden meestal als voorgerecht gegeten, maar zijn zo veelzijdig dat je ze ook prima als hoofdgerecht of snack bij een feestje kunt serveren.
In dit recept laat ik je zien hoe je de buikspek, hoisin saus, ingelegde komkommer en pinda’s maakt voor gua bao. Let op dat de bereiding van het buikspek op 90℃ indirect gebeurt. Dit zorgt voor een super mals resultaat, maar kan soms wel 9 uur duren voordat het buikspek de gewenste kerntemperatuur heeft bereikt. Wil je een snellere bereiding dan zou ik de bbq maximaal op 110℃ indirect zetten. Voor de broodjes raad ik je aan om deze te kopen. Je vindt deze roodjes meestal bij de diepriesafdelingen in de Aziatische supermarkt, maar zijn tegenwoordig ook te bestellen bij de BBQ Experience Center.
Groot voordeel van een gua bao is dat je bijna alles kunt voorbereiden en het gemakkelijk kunt serveren.

Gua bao
Ingrediënten
Hoisin buikspek
- 400 g buikspek
- 5 el bbq kruiden varken
- 1½ el five spice kruiden
- 1 tl gemberpoeder
- 3 chunks rookhout sinaasappel, appel of kersen
Hoisin saus
- 5 el hoisin saus lee kum kee
- 1 el gembersiroop
- 1 el ketjap
- 1 el water
Ingemaakte komkommer
- ½ komkommer dunne plakken
- 1 rode peper dunne ringen
- 200 ml water
- 50 g kristalsuiker
- ½ tl zout
- 200 ml azijn
Overige ingrediënten
- 8 bao broodjes
- 2 stengels lente ui dunne ringen
- 4 el geroosterde pinda's grof gehakt
Instructies
Ingemaakte komkommer
- Doe het water samen met de suiker en het zout in een steelpan, totdat beide zijn opgelost.
- Meng dit met de azijn en laat dit vervolgens afkoelen.
- Snijd de komkommer en rode peper en voeg deze toe aan het vocht in de steelpan. Laat dit minimaal 2 uur staan, zodat de smaken er goed in kunnen trekken.
Hoisin saus
- Meng alle ingrediënten van de hoisin saus door elkaar.
Hoisin buikspek
- Bereid een bbq voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 90℃.
- Meng de bbq kruiden, five spice kruiden en gemberpoeder door elkaar en kruid hiermee het buikspek.
- Leg de rookhoutchunks op de gloeiende kolen en leg het buikspek op de bbq.
- Gaar tot een kerntemperatuur van 78℃ is bereikt. Let op dat dit door de lage temperatuur heel wat uren kan duren.
- Smeer de buikspek in met de helft van de hoisin saus en laat dit nog 10 minuten intrekken op de bbq.
- Haal de buikspek van de bbq.
Overige ingrediënten
- Rooster de pinda's in een pan en hak ze vervolgens in grove stukken.
- Snijd de lente ui in kleine ringetjes.
- Bereid de bao buns zoals aangegeven op de verpakking.










